I januar bestemte Bergen tingrett at Dung Tran Larsens ektemann skulle få beholde foreldreretten til parets barn. Nå har fylkesnemnden bestemt at han også skal ha den daglige omsorgen. Dermed er det slutt på tiden der hans sønn og datter bor i beredskapshjem i regi av barnevernet.

–Smilende og glade

– Han går bare rundt og smiler. Han er kjempefornøyd med avgjørelsen om at sønnen og datteren endelig er tilbake i huset. Det er dette han har gått rundt og ventet på hele tiden, sier advokat Frode Skogvold.

Han var til stede med ektemannen tirsdag denne uken da de to små flyttet inn for godt.

– Han fikk datteren på mandag og sønnen på tirsdag. De koste seg og var smilende. Det ser ut som de er glade for å ha kommet hjem, sier Skogvold.

Han er ektemannens forsvarer i straffesaken, mens advokat Tor Øystein Enge har vært advokat for ektemannen i barnesaken.

–Helt klart det beste

Avgjørelsen om at Dungs drapssiktede ektemann skulle få barna sine tilbake ble tatt av fylkesnemnden den 31. januar i år.

De to små har de siste ukene hatt flere overnattinger for å vende seg til å bo fast sammen med faren etter snart seks måneder borte fra ham.

I vedtaket fra fylkesnemnden heter det følgende:

– Slik situasjonen er for NN og NN, finner nemnden at det er rimelig grunn for og helt klart det beste for dem at de flytter hjem.

Vedtaket var enstemmig blant nemndens tre medlemmer.

Barnevernet sier niks

Avgjørelsen er helt i tråd med kjennelsen i Bergen tingrett tidligere i år da spørsmålet om foreldreretten ble avgjort. Da konkluderte retten med at det ville være det klart beste for barna at faren fikk beholde foreldreretten.

Det siste halve året har de to barna bodd i et beredskapshjem. I slutten av november i fjor fattet barnevernet et vedtak om at barna ikke skulle flyttes de neste tre månedene.

Barnevernet ønsker ikke å kommentere nederlaget hos fylkesnemnden og om de vil klage på avgjørelsen.

– Vi har niks å si om denne saken. Vi følger rådet fra advokaten om at dette tilhører privatlivets fred, sier Sissel Gjendem, leder for barnevernstjenesten på Laksevåg.

Fortsatt nei til avhør

Tidligere har ektemannen signalisert gjennom sin advokat at han etter løslatelsen i november i fjor, ville samarbeide med politiet for å finne ut hva som har skjedd med Dung. Et sterkt ønske fra politiet nå, som et minustegn på samarbeid, er å få til nye avhør av ektemannen.

– Hvordan stiller han seg til dette?

– Det har vi ikke snakket om, men han vil nok bruke den nærmeste tiden til å konsentrere seg om barna og få alt inn i normaliserte former, sier Skogvold.

–Hva skal han gjøre fremover?

–Han har fortsatt en del i igjen av farspermisjonen. Den yngste datteren er bare åtte måneder, sier Skogvold.

HJEM IGJEN: Et halvt år etter at de ble hentet ut fra Krabbedalen, er nå Dung Tran Larsens sønn og datter tilbake igjen hos sin far. Barna flyttet inn for godt mandag denne uken, etter noen dager med tilvending.