Når du spiser julematen din, kan du sende en varm takk til din lokale kjøpmann. Høyst sannsynlig har han subsidiert måltidet — kanskje med så mye som 100 kroner, hvis du har en sulten familie som skal serveres.

Den billigste varianten av pinnekjøtt koster nå 79,90 kroner kiloen hos Rema, ferdig oppkuttet. Konkurrentene Ica og Rimi selger ferskt, oppkuttet pinnekjøtt til 98,90 kroner kiloen.

Her er regnestykket

Slike priser taper alle dagligvarekjedene på.

— Det er umulig å produsere pinnekjøtt til under 100 kroner kiloen i Norge i dag. Dagligvarekjedene må selv dekke tapet, når de selger det så billig. De er nødt til å selge andre ting for å tjene det inn igjen, sier Atle Bendiksen, distriktssjef for kjøttbedriften Grilstad på Vestlandet.

Han anslår produksjonskostnadene for pinnekjøtt til mellom 120 og 130 kroner kiloen. Nøyaktig hva butikkene betaler, er hemmelig.

Grilstads lager er nå tomt, og også Nordfjord kjøtt har lite igjen.

— Det store volumet blir solgt til butikkene tidlig på høsten, sier daglig leder Geir Roksvåg i Nordfjord Kjøtt.

Nok til alle

Butikkene har fortsatt rikelig med pinnekjøtt igjen, og det kan være en av grunnene til at prisene dumpes. Rema 1000 mener imidlertid at den viktigste årsaken er sterk konkurranse.

— Vi prøver å unngå å selge varer med tap, men i en presset konkurransesituasjon hender det, sier Eirik Fuglum, regionsdirektør Rema 1000 Vest.

Han garanterer at det er nok pinnekjøtt i butikkene i år.

— Vi kommer ikke til å gå tom. Det er nok til nyttårshelgen også, sier han.

Heller ikke hos konkurrenten Ica er det fare for tomme butikkhyller før jul. Kjeden oppgir i likhet med Rema at det er konkurranse som har ført til dumpingprisene.

Hvilket pinnekjøtt er best? Diskuter saken i feltet under!