Ragnar Tysland sier at han lånte bort lekestuen til en kvinne på midten av nittitallet. Kvinnen hevder på sin side at han ga henne huset.

Nå har krangelen tilspisset seg så kraftig at dommerfullmektig Margarethe Stoltz i Bergen tingrett må ta stilling til hvem som kan kalle seg dukkehusets rette eier.

Ragnar Tysland fører sin egen sak, og fastholder at det aldri var meningen å gi bort dukkehuset.

Fant huset i fjor

Historien begynner på Paradis på midten av 90-tallet. En fremmed kvinne ringer på Tyslands dør og spør om hun kan få kjøpe det gamle dukkehuset som står i hagen hans.

— Det fikk hun ikke. Da la hun frem en rørende historie om at hun hadde lekt der som barn, og vi sa til slutt at hun skulle få låne det til vi fikk bruk for det igjen, sier Tysland.

Kvinnen oppgir en adresse og et telefonnummer, og tar med seg dukkehuset.

Åtte år senere begynner Tysland å lure på hvor det er blitt av dukkehuset. Kvinnen har flyttet på dette tidspunktet, og Tysland klarer ikke å spore henne opp.

Senere får han høre av en bekjent at det seks kvadratmeter store dukkehuset med torvtak står på gården til kvinnens bror. Når Tysland ringer dit blir han fortalt at nå er det de som eier dukkehuset.

— Han sa han hadde hatt så mye strev med å flytte huset at det i seg selv ga ham en eiendomsrett til det. Det var kolossalt provoserende. Vi hadde ventet en ganske annen mottakelse, og ble fly forbannet, sier han.

- Vekker sterke følelser

Ragnar Tysland sier at han i utgangspunktet ikke hadde planer om å kreve dukkehuset tilbake.

— Jeg ville bare markere revir. Men slik det er nå får de ikke beholde det en dag lenger enn nødvendig, sier han.

Kvinnen som Tysland mener lånte huset er klar på at han ga henne huset.

— Saken har vakt sterke følelser. Ikke så mye på grunn av dukkehuset selv. Men vi reagerer sterkt på at et menneske som vi har møtt med så stor velvilje og imøtekommenhet oppfører seg på denne måten, sier Tysland.

— Hvorfor skulle vi gi henne huset når vi ikke ville selge det til henne?

Henlagt av politiet

Krangelen om dukkehuset har allerede vært oppe i flere instanser. Først i forliksrådet, som synes den ble for vanskelig å ta stilling til. Politiet henla saken på grunnlag av bevisets stilling. Og meklingen i konfliktrådet ble avlyst da kvinnen nektet å stille selv.

— Jeg har gjort alt jeg kunne for å unngå rettssak. Men når det ikke nytter har jeg ikke noe annet valg. Jeg hadde aldri fått fred hvis jeg hadde latt dem slippe unna med dette, sier Tysland, som representerer seg selv i retten og som derfor ikke har brukt spesielt mye penger på saken så langt.

Han vet ikke hvor gammelt dukkehuset er, eller hvor mye det er verdt, men sier at det har stått på tomten siden boligen ble bygget i 1936. Tysland kjøpte huset i 1984.

Verken den saksøkte kvinnen eller hennes forsvarer, Jon Håkon Hegdahl, ønsker å kommentere saken. Det lyktes ikke BT å komme i kontakt med mannen som nå disponerer dukkehuset.

Høvik, Tor
ØRJAN TORHEIM