Valgårets første partibarometer for Bergen gir Frp og Høyre 34 mandater i bystyret, dersom kommunevalget hadde blitt avholdt tirsdag. Det ville gitt de blå et knapt flertall. Begge partier bekrefter at de i så fall ønsker å danne byråd sammen.

Tilbake fra mammaperm

Neste uke overtar Monica Mæland (H) byrådslederkontoret igjen etter åtte måneders fødselspermisjon. Hun kommer til et parti som seiler i medvind, til tross for en ørliten tilbakegang på BT-målingen.

— 27 prosent er veldig, veldig bra. Og vi har fått enda bedre resultat på andre målinger. Klart det er oppmuntrende på begynnelsen av et valgår, sier hun.

— Dersom dette hadde blitt valgresultatet, hadde det da vært noen vei utenom å danne byråd med Frp?

— Vi kan samarbeide med alle på ikke-sosialistisk side. Vi er veldig fornøyde med dagens konstellasjon også, Høyre, Venstre og KrF.

— Men dere vil vel foretrekke å sitte i et flertallsbyråd?

— Det er klart at det vil være en fordel. Jeg har også registrert at Frp ikke lenger vil være et passivt støtteparti, og har en viss forståelse for det, sier Mæland.

Den påtroppende byrådslederen vil ikke ta noe på forskudd. Hun vet at det er lenge til valget, og at småpartiene ofte tar flere mandater i valg enn en slik måling fanger opp. KrF kan for eksempel komme på vippen. Målingen gir dagens byrådskoalisjon bare 24 mandater.

— Det blir uhorvelig spennende. Mye er opp til andre partier. Vi håper både Venstre og KrF gjør det bra, sier Mæland.

Frp krever makt

Frp har i dag 11 mandater i bystyret. BTs måling gir hele 16. Det styrker Frps gruppeleder Liv Røssland i hennes krav om at partiet må få makt.

— Vi er helt klar på at vi trengs i bergenspolitikken. Målet er å komme i byråd, sier Røssland.

Røssland er fornøyd med at BTs måling viser at Frp holder et stabilt høyt nivå. Andre målinger har vist nedgang for partiet i det siste.

— Dette er én måling, og det spriker i alle retninger. Men vi skal opp til eksamen i september, sier hun.

Røssland ser likevel at dagens måling kan åpne for et rent Høyre-Frp-byråd.

— Da ville jo hindringene vært ryddet av veien, sier Røssland - og sikter til KrF, som neppe vil inngå i et byråd med Frp.

KrF uten B-plan

KrFs gruppeleder Kristian Helland sier at hans parti går til valg med dagens byrådskonstellasjon.

— Vi har ingen plan B. Det er det eneste naturlige. Hvis ett av byrådspartiene går ut og snakker om et annet alternativ nå, da avlyser de jo dagens byråd.

— Men hvis Høyre og Frp får rent flertall?

— Da er det jo ikke så mye å diskutere. Jeg synes Høyre skal tenke seg godt om, men det får være deres sak.

FORNØYD: - 27 prosent er veldig, veldig bra, sier byrådsleder Monica Mæland (H).
Arkiv