Tidlig i vår bestemte Kristine seg for å støtte aksjonen til Medisinsk Høyteknologisk Forskningsfond på en mer aktiv måte. Så langt har den driftige damen fra Varaldsøy og en håndfull medhjelpere engasjert nesten halve Kvinnherad i arbeidet med å få en PET/CT-skanner til Haukeland sykehus, som blant annet kan oppdage kreft på et tidlig stadium.

På eget initiativ har hun tatt seg deltidsjobb med å pønske ut nye og kreative måter å få inn penger på. Det skorter i hvert fall ikke på ideer. Kristine selger og distribuerer de populære plastarmbåndene med slagordet «Vi er med», står på stand og sender ut informasjon til alle som kunne tenkes å være med. Hun har kombinert dugnad med hobbyvirksomhet, og sydd massevis av kosedyr, kluter og stellelaken som så ble solgt på lokalmarkedet Varaldsøydagen tidligere i år.

Engasjerer nabokommuner

Ved datamaskinen setter hun sammen bilder, fondets hjertelogo og medisinsk informasjon om utstyret til hyggelige plakater, skriver frierbrev til bedrifter som kan ha noen kroner å avse og holder nøye oversikt over innsamlingen.

— Jeg har fått prosjektet i gang, og det er nok lønn til meg. Håpet er å kunne påvirke andre lite grann, sier Kristine, som selv vet hvordan det er å miste nære venner til kreften. Innsamlingen jobber hun med i ledige stunder. Etter hvert har det blitt mange kvelder foran sy- og datamaskin. Og kommer det noen innom mens Kristine holder på, blir de gjerne satt til å putte brev og giroer i konvolutter en stund, slik at prosjektet når nye potensielle givere.

— Alle kommunene er tilknyttet Helse Vest og vil få nytte av maskinen. Og hvorfor skal bare Trond Mohn gi penger? Vi kan vel gi penger vi også, sier Kristine, som mener at Bergens nabokommuner burde engasjere seg sterkere for å få både PET/CT-skanner, IT-utstyr og nøkkelpersonell på plass i det nye PET-senteret så fort som mulig.

Et lokalt distriktsnettverk

Til å hjelpe seg har Kristine engasjert et helt nettverk av venner, familie og bekjente. Så langt har hun nådd frem til Odda, der det står en sparegris sentralt plassert, til Eidfjord, der lokale krefter planlegger et arrangement om ikke lenge, til Stord og Ullensvang, og i november håper hun å få til en ny stand på et kjøpesenter i Kvinnherad. Noen i nettverket fungerer som sendebud mellom kommunene for å spare porto. Andre selger sjokolademuffins eller armbånd, slik som ti barn fra Tysnes gjorde i sommer. Og på Lofthus bor det en arbeidsom dame som har samlet inn hele 19.000 til skanneren.

I tillegg er de røde armbåndene spredt rundt til sentralt plasserte personer.

— Noen er med en liten stund, andre litt lenger. Jeg følger opp og hører hvordan det går. Gjennom prosjektet treffer jeg veldig mange flotte folk hele tiden, sier Kristine.

Hvor mye som er kommet inn, har ikke dugnadsdamen helt oversikten over, ettersom de største beløpene betales inn på egne bankgiroer. Men 35.000 er nok for lengst passert. Nå håper hun at folk i hele Hordaland ikke tar helt av til jul, og kanskje bidrar litt til skanneren i stedet.

ILDSJELEN OG BAMSEN: Kristine Malkenes Tveit fra Varaldsøy har fått sponset en PET-skannerbamse som heterEdgar og har fått egen lekekoffert. Bamsen skal selges til høystbydende og foræres til det nye senteret når det erferdigbygd. FOTO: PRIVAT