Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors, oppfordrer til nasjonal dugnad for å samle inn penger til jordskjelvofrene i Haiti.

— Røde Kors i Norge har til nå samlet inn cirka 5 millioner kroner til jordskjelvkatastrofen i Haiti. Samtidig ber Den internasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreningen (IFRC) om 580 millioner til hjelpearbeidet for de neste tre årene, sier Mollekleiv til NTB lørdag.

Organisasjonen er i ferd med etablere en massemobilisering over hele landet, men fra disse aksjonene var det lørdag ettermiddag ikke tall som var klare.

— Det har vært en fantastisk førsterespons, og dette er bare ved starten. Vi ser at folk bryr seg, fordi de ser at vår innsats nytter, sier Mollekleiv.

Dør-til-dør

Hordaland Røde Kors er allerede i gang med dugnaden. 100.000 kroner fra et hjelpefond er allerede sendt og onsdag fikk alle de 4500 aktive medlemmene i fylket melding om situasjonen. Nå jobber 44 lokalforeninger med å finne ut hvordan de kan bidra på best mulig måte.

— Hver lokalforening vil gjøre det som lar seg gjøre raskt og passer best. Det vil blant annet være dør-til-dør-aksjoner og bøsseinnsamlinger ute blant folk, sier daglig leder Lars Atle Skorpen i Hordaland Røde Kors.

Skorpen har troen på at folk vil åpne lommebøkene for de kriserammede innbyggerne på Haiti. Hordaland Røde Kors har allerede merket en enorm pågang fra publikum.

— Det er fantastisk i Norge, folk er flinke til å gi. Vi snakker om lidelser det er helt umulig å forestille seg omfanget av.

Røde Kors lokalt har også fått telefoner fra ungdom som ønsker å starte egne aksjoner. Hvis du har lyst til å bidra med noe kan du henvende deg til din lokalforening. Den finner du på Røde Kors sine nettsider.

Bønn til næringslivet

— Dette er bare starten. Fremover forventer vi å få inn betydelige beløp, sier Skorpen.

Han har en oppfordring til ledere for kjøpesentre, handlegater og torg:

— Vanligvis er det vanskelig å få tillatelse til tiltak som bøsseinnsamling slike steder. Jeg håper de vil la Røde Kors og andre store hjelpeorganisasjoner slippe til og bli ønsket velkommen i en situasjon som dette. Det er viktig at vi er der folk er.

— Vi håper folk kan bla opp en hundrelapp eller to - pengene vil være utrolig nyttig der de kommer frem. Og vi kan forsikre om at pengene kommer frem, sier Skorpen.