— Mat er en rettighet - ikke et privilegium, sier ungdommene ved grytene i Ungdomshuset 1880 - bak politistasjonen - søndag formiddag. De er idealister. Frivillig tilbereder de et herlig vegetarmåltid. Byens første folkekjøkken tilbyr næringsrik og rimelig mat. Tilbudet er beregnet på byens studenter og ungdommer som har lite å rutte med. Kommer alkoholikere og narkomane innom, får de en porsjon gratis om de ikke har penger i lommen.

Vi står på kjøkkenet og følger arbeidet. Fem ungdommer kutter grønnsaker, drysser over krydder og sørger for at det putrer som det skal i gryter og wokpanne. De fem er Anna Polster, Iselin Mohn Matre, Åsgeir Sundan, Anne Christiansen og Tiffany Morrell. 13.30 setter de kniven i de første grønnsakene. Klokken 16.00 er den duftende retten klar til servering.

Folkekjøkken

— Vi har reist mye og hentet ideen fra Danmark. Tanken om et folkekjøkken oppsto vel egentlig i California i USA. Antikrigsaktivister begynte å lage mat til hjemløse. Vi jobber ut fra et antikapitalistisk prinsipp. Alle fortjener et måltid mat, sier Tiffany Morrell.

Ungdommene stikker innom noen av byens matvarebutikker og spør om de har grønnsaker til overs. De får slikt som ikke er så pent og av ulike grunner ikke kan selges. Noe har kanskje en flekk her eller en skade der. Med ivrige hender skjærer de bort det skadde og bruker resten til gryterett.

Åsgeir kutter løk, hvitløk og chilipepper ... og gråter ikke. Snart har han en hel bolle full av løk.

Arbeidsglede

Anna kutter squash og auberginer. Iselin heller olje i wokpannen og begynner å steke. Her er arbeidsglede, humor og krydder i luften.

— Vi vet aldri hvilke råvarer vi får. Utfordringen er å bruke det vi har og se hva vi kan få til, forteller ungdommene. De har fått god erfaring etter hver. Nå er det mer enn tomatsuppe som serveres.

En time etter er vi tilbake for å teste måltidet. 10-15 ungdommer har tatt plass ved bordene.

— Maten er veldig god. Vi går her nesten hver søndag, forteller studentene Ranveig Kaldager og Tonje Elisabeth Hove, som begge studerer sammenliknende politikk.

Her er tomatsuppe til forrett og frukt til dessert. Vi prøver grønnsakretten med ris til. Salat og godt stekte hvitløkbrød får vi også på kjøpet. Og det smakte utrolig godt.

EKSOTISK: Her er stjernefrukt til dessert.<br/>Foto: KNUT EGIL WANG
HUMOR: Åsgeir Sundan griper agurkene. Maten tilberedes med humor og glede.<br/>Foto: KNUT EGIL WANG