For tolv år siden hadde vossingene sett seg lei på at Vangsvatnet stadig flommet over sine bredder like opp til kirketrappen, og bestemte seg for sprenge ut utløpet. Siden den gang har de nye undersjøiske formasjonene etter utsprengningen på mystisk vis reist opp en perfekt surfebølge på Bulken hver gang vannstanden treffer i en helt bestemt høyde

Ensom rytter

Bølgen er aldri lenge oppe uten at padlere og andre surfelystne får ferten av forholdene. Men da BT vaklet seg ned den bratte skrenten ned til vannvidunderet var det bare en enslig Lars Kristian Fauske (27) som red ned bølgen.

— Jeg har aldri surfet alene under så gode forhold før, bekrefter Fauske vel oppe på land etter en ufrivillig svømmetur ned vannmassene. Men vi trengte ikke å vente lenge. Ti minutter senere var også en våtdraktkledd Pål Kristian Lindseth (27) på plass. Like greit skal vi tro Fauske.

— Det er temmelig tungt å stå i lengden, så det er greit med litt selskap, smiler han.

Stemning på tube

Brått blir vi omringet av en eim av søt kokosduft i det lette regnværet. Aner vi et hint av ananas og Hawaiiroser?

— Det er bare glidemiddelet, Belly Jellyen altså, sier Lindseth og viser tuben med guggen han nettopp har smurt på et hissig rødt sår på halsen det våtdrakten har angrepet huden. Det tar tydeligvis på å løpe rundt i våtdrakt hele dagen. Men muligheten til å kunne gjøre nettopp det er hele grunnen til at de to bergenserne, som kom til Voss for å gå på videregående, aldri reiste hjem igjen til regnbyen.

— Om en kjører langs veien 40 minutter på Voss vil en se mer elver enn en kunne drømme om, sier Lindseth med varme i stemmen.

Knekket koden

Elvepadlerne på Voss har surfet på bølgen helt siden den dukket opp av det store intet for tolv år siden. Men hvordan en skulle komme seg ut på bølgen på et surfebrett fra land var ikke like lett å finne ut. Mange gjorde spede forsøk på å ta seg ut ved hjelp av tau, men det ble ikke skikkelig dreis på sakene før Lindseth hadde vært på padletrening i Canada i 2004.

— Der har de kjempestore bølger, og jeg lærte å bruke surfebrett som passet i elv. Da jeg kom hjem fikk vi et kjempekick da vi endelig kom inn på bølgen uten tau, sier padleren.

Etter den tid har utallige surfet elvebølgen. Men Lindseth, som har kjøpt seks brett de siste fire årene, forteller at surferne fortsatt jakter på det perfekte samspillet mellom menneske, brett og elementene.

— Brettene som gjør det lettest å komme inn på bølgen er stort sett vanskeligere å surfe på når du først kommer ut, så det skaper et kjempedilemma, sier surferen.

BØLGERYTTER: Lars Kristian Fauske er egentlig elvepadler, men surfer så snart Bølgen på Bulken er oppe. - Det er sprøtt å kunne stå og surfe i innlandet. Det kjennes som å kjøre pudder, sier han.
Ørjan Deisz