Inne i duekleiven så det skrekkelig ut. Døde duer lå hulter til bulter, noen har ligget så lenge at de var i ferd med å gå i oppløsning. Et 50-talls duer levde. Til Bergens Tidende sier veterinær Per Arne Ludvigsen i Mattilsynet i Bergen at de overlevende duene bar tydelig preg av mangel på mat og vann.

Leder for Dyrevernnemnda i Bergen, Berit Jacobsen, forteller til BT at de duene som ikke var døde, ble tatt i midlertidig forvaring.

Tykt lag duemøkk

Tre politibetjenter fra Laksevåg lensmannskontor bisto i aksjonen. De sørget for at folkene fra dyrevernnemnden og Mattilsynet kunne ta seg inn gjennom døren i duekleiven. Politiet nektet BT å gå inn i duekleiven.

Berit Jacobsen sier at det ikke fantes fôr eller vann i duekleiven. I en vinduskarm dryppet det små dråper regnvann inn, og der prøvde duene å få i seg vann. På gulvet lå det et tykt lag med duemøkk. På overflaten lå det rundt 50 døde duer, noen i ferd med å gå i oppløsning. Sannsynligvis ligger det duer nede i møkken og.

Måtte avlives

Jacobsen forteller at duene som ble tatt i midlertidig forvaring, i går ble undersøkt av veterinær. To av duene var så avmagret at de ble avlivet. I underkant av 50 overlevde. Nemnden skal nå vurdere om duene skal selges eller gis bort.

Flere personer fra nabolaget til duekleiven sa til BT da vi møtte dem i går at de i lang tid har reagert på hvordan duene har hatt det. Gjennom vinduet i duekleiven har folk sett at det lå mange døde duer på gulvet og at det så ut som fuglene ikke hadde det godt. De hevder at både politi og dyrevernnemnden er varslet i lang tid.

Avviser kritikk

Til dette sier lederen i dyrevernnemnden at de for halvannet år siden fikk henvendelser fra publikum om at det kunne se ut som at dueholdet ikke var helt patent.

— Da vi undersøkte forholdene, fant vi at dueholdet ikke var i strid med dyrevernloven, forteller Jacobsen.

— Siden har vi ikke hørt noe før for kort tid siden. De opplysningene vi fikk nå, gjorde det nødvendig for oss å sjekke duekleiven, sier hun.

— Vi har gjort store anstrengelser for å komme i kontakt med dueeieren. Men vi har verken fått tak i vedkommende pr. telefon eller på annen måte. Derfor måtte vi ha politiets hjelp til å ta oss inn i duekleiven, sier hun.

— Det vi så i kleiven, tyder på at fuglene i lang tid ikke har hatt tilstrekkelig fôr og vann, tilsyn og stell.

Jacobsen sier det er for tidlig å svare på om nemnden vil politianmelde dueeieren.