— Ofrene fikk til dels betydelige skader av volden. Heldigvis for både offer og gjerningsmenn gikk det ikke enda verre. Noen av disse handlingene kunne faktisk fort endt i permanente hjerneskader, sier politiadvokat Erik Johnstad ved Hordaland politidistrikt.

Saken, som skal for retten i neste uke, er spesiell i den forstand at det er fire ungdommer som tiltales samtidig og hele fem-seks voldsoffer.

Sparket bevisstløs

De fire ungdommene er tiltalt for grov vold mot fem gutter som var i alderen 15 til 18 år da overgrepene skal ha blitt utført. Her er noen av episodene:

  • En 15 år gammel gutt ble først slått hardt i ansiktet av en av de tiltalte. Mens han lå på bakken, sparket en av de andre tiltalte ham i hodet. Han mistet bevisstheten, fikk hjernerystelse og forstuet nakken.
  • Tre av de tiltalte gikk løs på en 17-åring. De skallet og slo ham. Mens han lå nede ble han sparket i ansiktet. Tre tenner brakk og han fikk kraftige bloduttredelser i ansiktet.

n En 16-åring ble gjentatte ganger slått og sparket, blant annet i hodet, av tre av de tiltalte.

34.000 for tannlege

  • En 18-åring fikk fire tekstmeldinger med grove trusler fra en av de tiltalte: «Du skal faen meg dø» og «Du er så jævlig død som det går an å bli».
  • En av ungdommene er også tiltalt for vold mot en politimann.

Ofrene har levert inn krav om 43.000 kroner i erstatning for utgifter, opplyser Johnstad. Blant annet 34.000 kroner i tannlegeregninger. I tillegg kommer krav om oppreisningserstatning.

De fleste voldsepisodene skal ha foregått i tilknytning til skoledanser i et samfunnshus i en kommune utenfor Bergen tidligere i år. De fire ungdommene, som nå er i alderen 15 til 19 år, skal være venner og bekjente av hverandre og kommer fra nabokommunen.

Den ene av dem er dømt for vold tidligere.

- Totalt uakseptabelt

— De tiltalte har forklart at det startet med knuffing og endte i slåssing. Men de fornærmede og andre vitner har forklart at volden ikke var fremprovosert, at den kom helt ut av det blå, sier Johnstad.

Roar Tofting, etterforskningsleder ved Lensmannen i Austrheim og Fedje, karakterseirer det tenåringene har vært utsatt for som umotivert vold.

— Vitner har forklart at de var ute etter og bråk - og fikk det. Det er forferdelig trist at ungdommer som er ute for å more seg på en skoledans skal bli utsatt for noe som gir tragiske konsekvenser. Slik atferd er totalt uakseptabelt, sier Tofting.