• Vi henter bosset, bare litt senere, sier BIR.

Bosset flyter over hele byen. Daglig jakter bosspolitiet fra kommunen på huseiere som lar bosset sitt flyte. og huseier jakter på steder å oppbevare bosset sitt på. Og fremdeles er det ingen bossbil i sikte. Når den kommer, vet ikke BIR. Men det de er sikre på, er at du pent må betale renovasjonsgebyret under streiken.

— Det er jo ikke slik at vi ikke tar bosset. Vi tar jo bosset bare på et litt senere tidspunkt, sier informasjonskonsulent Tina Skudal i BIR.

Hun står fast på at BIR opprettholder standard renovasjonsgebyr og at fakturaene skal betales som vanlig.

— Streik er et redskap som rammer mange. Vi blir rammet av streiken til maskinistene og igjen dessverre husholdningene, sier hun.

Kommunen betaler

På Rådhuset er tonen en helt annen.

— Bergen kommune vil ikke fakturere for tjenester folk ikke har mottatt fra oss under streiken, sier informasjonsdirektør i Bergen kommune, Robert Rastad.

Han påpeker at de blant annet vil refunderer penger for antall dager barn har mistet i barnehage og SFO under streiken.

— Tilsynsordningene vi har i barnehager under streiken er også gratis, sier Rastad.

Er det noen som har leid lokaler til arrangementer i kommunale bygg, vil også disse få pengene igjen.

Dyre tjenester

— Restavfallet er dyrt å behandle. Det er også dyrt å samle det inn. Og vi vil som sagt hente bosset når streiken er over, sier Skudal.

Når det skjer, lover Skudal at renovatørene hos BIR skal ta med seg alle de ekstra bossekkene som settes ved siden bosspannene.

— Men det er viktig at folk setter disse ut på den vanlige tømmedagen sin. Vi ber om forståelse for at rutene kan ta litt lengre tid å tømme enn vanlig siden mye boss har hopet seg opp. Våre renovatører vil gjøre alt de kan for å ta unna alt restavfallet på hver rute, sier hun.

77 tonn restavfall

Ifølge Skudal er det svært mye restavfall som skal leveres til energianlegget etter streiken.

— Mottak av restavfall vil skje i en prioritert rekkefølge. Husholdningskundene kommer først, deretter prioritert næringsavfall og så kan gjenvinningsstasjonene levere restavfall. Det er ca. 77 tonn restavfall som står på vent.

Det betyr at gjenvinningsstasjonene vil åpne portene fjerde dagen etter at streiken er avblåst. Kildesortert papir, papp, drikkekartong, glass, metall, plast og farlig avfall går som vanlig i hele denne perioden.

— Jeg håper partene snart kommer til enighet, slik at bosshentingen kan gå som normalt igjen.

Si din mening i kommentarfeltet under.