— Utfarten til årets julehelg spres over mange dager. Det gjør at det blir bedre plass til de reisende, sier informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB.

Togselskapene har satt opp 34.000 ekstra seter for å frakte flest mulig hjem til jul. Det er 5000 flere enn i fjor. Salget så langt tyder på at det er 20., 22. og 23. desember som blir de aller største utfartsdagene.

Oppdaterte trafikkmeldinger her!

- Følg med på nettet

  • Enkelte av avgangene er helt fulle. Men hvis man er fleksibel og ikke trenger å sitte sammen med dem man reiser med er sjansene gode for å få billett. Det kan også komme avbestillinger i siste liten. Derfor er det smart å ta kontakt med stasjonen eller sjekke jevnlig på nettet, sier Lundeby.

På Bergensbanen er det mulig å få billetter til de fleste avgangene over fjellet.

Sjekk togtrafikken hos NSB her.

Fra byen til småstedene

Også SAS melder om ledige plasser på sine fly.

— Vi har ledige plasser så godt som overalt. Faktisk så er det enkelte rimelige billetter igjen også, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen.

I likhet med NSB mener han også at årsaken er at trafikken spres over mange dager.

— Hovedtendensen er at folk reiser ut fra de store byene og hjem til de mindre plassene før jul. I romjulen er det en del trafikk fram og tilbake fordi folk gjerne feirer jul et sted og nyttår et annet, sier informasjonssjefen.

Barn alene hjem til jul

I forkant av julen reiser svært mange barn alene. Bare i løpet av fredag kommer SAS til å frakte 700-800 barn uten følge på sine fly. Hittill i år har hele 52.000 reist alene med selskapet.

— Jeg tror årsaken er at foreldrene etterhvert har blitt svært trygge på at dette går bra. Det gjør det jo også. Vi har svært gode erfaringer med barn som reiser alene, sier han.

For de som skal ut og kjøre bil er dagen i dag godt egnet. Ifølge Veitrafikksentralen er det god flyt og ingen stengte fjelloverganger i fylket. Sent i kveld blir det imidlertid værskifte og det kan fort bli tøft å ta seg over fjellovergangene.

Se oppdatert værvarsel her.

HELGE SUNDE
SIV DOLMEN