Onsdag i forrige uke fikk lærer og tobarnsmor Synnøve Stautland Koløen (33) vite at hun hadde fått tilbakefall. Etter å ha fulgt førsteklassingen sin på skolen en uke, fikk hun vite at leukemien var kommet tilbake.

— Lyn fra klar himmel Torsdag ble hun innlagt på Haukeland universitetssykehus og startet på ny cellegiftkur. Hun fikk akutt mylogen leukemi for nesten ett år siden. På syv måneder fikk hun syv cellegiftkurer. Det tøffeste var likevel at hun bare fikk se barna sine på tre og seks år i korte perioder fordi hun måtte være isolert på grunn av dårlig immunforsvar.

Etter fire måneder hjemme, fikk Synnøve beskjed om at kurene ikke hadde tatt knekken på kreftcellene.

— Det kom som lyn fra klar himmel. For bare noen uker siden kunne jeg gå en mil. Så ble jeg revet ut av hverdagen, sier Synnøve Koløen fra sykesengen på Haukeland til avisen Sunnhordland.

Denne gangen kan ikke cellegiften gjøre henne frisk, nå trenger hun ny beinmarg.

— Etter den første runden med cellegift, ble familien testet. Ingen av oss hadde match, sier Justine Koløen, som er søsteren til Synnøve.

Ingen i familien Koløen passet til vevtypen til Synnøve. Derfor må sykehuset lete etter en fremmed som kan passe til Synnøves vevstype.

Haster å finne donor Om rundt tre måneder kan søsteren være klar for en transplantasjon, dersom det finnes en donor. Det vil bli søkt i donorregister for både Norge og utlandet, men det er fortsatt alt for få i registrene.

Derfor sender familie og venner rundt en e-post der de oppfordrer alle til å melde seg som blodgivere og beinmargsdonorer. Spesielt ønsker de at alle som er registrert som blodgivere registrerer seg som donorer, de kan gi hjelp raskere.

— Vi gjør dette fordi det er viktig for Synnøve, og fordi det er veldig mange flere som trenger det. Vi ser at det er mange som trenger både blod og benmarg. Det gir mening å kunne hjelpe flere. En blodgiver kan gi fire poser blod i året, og Synnøve har fått 40 poser blod det siste året. Det sier noe om behovet, sier Justine Koløen.

Hun vil gjerne benytte anledningen til å skryte av måten familien er blitt møtt på.

— Vi har sett et helsevesen som absolutt fungerer. Jeg vil gi stor ros til de på hematologisk avdeling. De har vi stor tillit til, sier Justine.

Blogger for Synnøve En venninne av Synnøve, Kristine Tofte, bruker bloggen sin til å oppfordre alle til å ta kontakt med blodbanken. Siden torsdag har siden hatt 11.000 treff.

En av de som har lagt inn en hilsen på bloggen, er Bengt Eidem. Han ble rikskjendis da han fikk blodkreft og manglet donor.

— Han mobiliserte 1500 donorer, og gjorde en jobb som kan hjelpe Synnøve og som kan komme andre til gode senere, sier Justine.

Svein Olav Langåker/Sunnhordland