HILDE KRISTIN STRAND

En dame med blått hår, eller var det kanskje en blomst eller et troll, danser fra side til side mens bølgeskvulpaktig musikk fyller rommet. Journalisten rører en stor gul sitron, og vips så kommer det klokkeklang.

Kunstner Nina Borge smiler og forteller. Hun har laget en utstilling som innbyr til å utforske og leke. Og det er det som er meningen.

Vær så snill, rør

— Jeg liker å ta på kunst. Det er vanligvis ikke lov, men her er det, smiler Borge.

Ideen til utstillingen kom da Norsk kulturråd ga støtte til Klangfugl-prosjektet, et prosjekt som har som mål å la barn under tre år møte og oppleve kunst. I samarbeid med komponisten Jesper Egelund Pedersen har Borge laget seks store skulpturer som gir fra seg forskjellige lyder når man rører dem.

— Barna reagerer ulikt i møte med skulpturene. Noen står lenge og ser på dem, mens andre finner «sin» skulptur med en gang. Jeg opplever også at 20 år gamle gutter synes det er gøy å leke med skulpturene. Og det er det som er målet, at de voksne ikke bare skal stå og se på som voksne gjerne gjør, men utforske og assosiere.

Lyd og form

Borge ønsket å forske på hvordan lyd og form påvirker hverandre.

— Man ser annerledes når tingen har lyd. Noen barn forteller meg at figuren skifter farge når de oppdager at den kan snurre rundt.

Borge har jobbet med konkrete, organiske former som egg og valmuefrø, men sier ikke hva skulpturen er ment å forestille. Heller ikke komponisten vil si noe om hvor lyden opprinnelig kommer fra.

— Noen barn sier dette er en hundebæsj, forteller kunstneren og peker på en rød sak med fjær.

Andre kaller den måse. Vårt forslag er frodig blomsterpotte.

Utstillingen åpner i Barnas hus lørdag og er åpen for barnefamilier hver lørdag i mars. For skoleklasser og barnehager er utstillingen åpen etter avtale.

GIR LYD: Dette kan være en vugge, draugen, eller noe annet, forteller kunstner Nina Borge. Skulpturen gir lyd fra seg når man rører den, og lydstyrken varierer etter hvor mye kraft man bruker når man beveger den..<p/>FOTO: EIRIK BREKKE
HVA ER DETTE? Er dette en hundebæsj eller en måse? Ikke godt å si. Nina Borge ønsker at folk skal assosiere fritt i møte med skulpturene hennes.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE