Ingunn Nordtveit i Fjell kystlag solgte nubbesild, eller lubbesild, det er litt forskjellige oppfatninger om det riktige navnet, som varmt hvetebrød i går.

– Så veit vi det til neste år, då skal vi ha meir med oss. Dette er gode kvinnfolkinntekter til kystlaget, sier mannen hennes Kristian.

I går hadde laget har fire båter med seg til Torgdagen, en gavel, en notabåt og to småbåter som tøffet rundt på Vågen som vaktbåter.

Ut med plasten

– Me må passa på, elles kjem berre plastbåtane inn her, sier Svein Tore Solsvik, nybakt leder i kystlaget.

Karene la ut fra Ågotnes i syvtiden, og fortøyde ved Blomstertorget halv ti. Det siste stykket inn rodde de.

– Som etter gammalt.

«Stord I», «Oster» og de andre fjordabåtene koste seg i varmen, det var mye folk og flott vær. Til tider vanskelig å komme frem. Turister, striler og byfolk i herlig blanding.

Folk koste seg i det flotte været, men litt i varmeste laget kanskje for noen.

Det gikk på is og drikke, og mange satte seg på skyggesiden av Zachariasbryggen og nøt en pils eller brus.

Mye folk, god stemning

Torgdagen er årets høydepunkt for mange i arbeidet med å holde kystkulturen levende, og det gjøres mye godt arbeid rundt omkring, som i Sotra kystlag.

De 15-16 aktive medlemmene tar vare på båter, naust og nå også en smie. Derfor kommer det godt med litt inntekter fra salg av rabarbra, vafler, kaffe, rømmegrøt og nubbesild. Men vio så ingen eggekone, og det var rart, for det hører liksom med på en torgdag.

Kystlagene gjør mye godt kulturarbeid og holder kystkulturen levende. Det så vi i går. Her var alt fra robåter til gavel, skøyter, motorbåter og seilbåter. De fleste er nå veteraner og tatt ut av vanlig bruk. Men til fest blir de hentet frem, og i går var det ubetinget fest på og rundt Torget med trekkspillmusikk, folkedans og nubbesild.

Amundsen, Paul S.