En leteaksjon pågikk natt til mandag i sørøstenden av Austfjorden i Masfjorden kommune.

— To tyskere dro ut i en åpen båt. De skulle ha kommet tilbake i 18-tiden, men ble meldt savnet av andre tyske turister, sier operasjonsleder Jan Steimler i Hordaland politidstrikt.

Reisefølge på åtte

Ved 03.30-tiden ble de to funnet omkommet ved Kvamsøy i Masfjorden. De ble funnet 11 kilometer fra hytten. Politiet vil ikke spekulere om de har kjørt så langt, eller om båten har drevet med strøm og vind.

— Båten, en 15-16 fot, var veltet og lå med kjølen til værs, sier Steimler.

Årsakssammenhengen er uklar, men operasjonslederen opplyser at det var svært dårlig vær i går ettermiddag, da de to tyskerne la ut.

— De kan ha blitt overrasket av værforholdene, sier Steimler.

Tyskerne var i Norge på ferie sammen med et reisefølge på åtte personer, opplyser operasjonsleder.

Lette gjennom natten To redningsskøyter, kystvakten og en politibåt deltok i letingen som ble organisert fra Hovedredningssentralen Sør-Norge.

— Det lave skydekket gjorde det umulig å fly med helikopter, sa Andreas Bull ved Hovedreningssentralen i Sør-Norge til bt.no i natt.

Tyskerne la ut på fisketur fra hytten i Kjekallvågen i Masfjorden kommune i går ettermiddag.

Leteaksjonen startet opp like før midnatt.

— Det ble gjort et godt redningsarbeid i natt. Redningsbåten «Utvær» fra Solund og Gulen redningstjeneste var med sammen med redningsskøyten «Kristian Gerhard Jebsen» og politibåten. Begge de omkomne ble funnet i området rundt Kvamsøy i Masfjorden kommune, sier lensmann Ivar Holmaas i Masfjorden til bt.no.

De to omkomne ble tatt om bord i redningsskøyten og fraktet til Mongstad.

Kjørt til Gades

I morges ble de kjørt til Gades Institutt i Bergen. De omkomne er 64 år og 73 år gamle. De var sammen i et tysk reisefølge på åtte personer av arbeidskamerater og slektninger fra byen Schwedt/Oder. Byen ligger helt mot grensen til Polen, 80 km nordøst for Berlin.

— De to fisket fra en åpen båt med en 10 hesters påhengsmotor, sier lensmann Holmaas.

De tyske mennene dro ut fra en hytte i Kjekallevågen i Masfjorden kommune.

Bt.no var i morges i kontakt med arbeidskolleger av de omkomne, men de ønsket ikke å si noe.

- Veldig lei oss

På Masfjordnes møter vi familien Jürgens. Det er tredje gang de er på ferie for å fiske i Masfjorden.

— Vi ble veldig lei oss da vi hørte om dødsfallene. Det er så viktig å vurdere været. Det er det viktigste når en fisker her. Vi kjenner etter hvert forholdene godt i fjorden, og har all respekt for været, sier Klaus Jürgens til bt.no.

Les også: Fem tyske fisketurister drukner årlig

Hele familien er forskriftsmessig kledd i redningsvester.

— De har vi alltid på oss, sier de.

- Kraftig vind og ruskete

  • Jeg kan bekrefte at de omkomne hadde flytemidler på seg, men er usikker på om det var redningsvester, sier Frode Kolltveit i Hordaland politidistrikt til bt.no.

— Det var kraftig vind og ruskete i går kveld. På grunn av den dårlige værmeldingen var eg ikke ute og fisket i natt, sier sjarkfisker Olav Andås til bt.no.

Andås bor på Nesbø i Lindås kommune, rett vest for Kjekallevågen der tyskerne reiste ut fra.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

— Sjokkert

  • Jeg ble sjokkert av nyheten i morges. Og var raskt nede for å sjekke at det ikke var noen av de jeg leier ut til, sier Solbjørg Kvinge, som også leier ut hytter i Masfjorden. Hun forteller at de er veldig nøye med å forklare fisketurister om viktigheten av skikkelig redningsutstyr.

— De to omkomne ble funnet i sjøen ikke langt fra Kvamsøy, på sørsiden av øyen.

Båten ble funnet ved fastlandet. Det er ikke rett at en av dem ble funnet under båten. De omkomne hadde flyteutstyr på seg, noe som gjorde at de fløt i vannet da de ble funnet, sier lensmann Ivar Holmaas til bt.no.

— To fra reisefølget har i formiddag bidratt med identifiseringen. Turistene ønsker ikke krisehjelp fra nordiske myndigheter. De har vært i kontakt med og fått hjelp fra den tyske ambassaden. Alle reiser hjem til Tyskland nå, sier lensmannen.

REDNINGSSELSKAPET
REISTE HERFRA: Her fra Kjekallevågen i Masfjorden dro de to tyske turistene i går ettermiddag.
Christian Lura (mms)
Christian Lura (mms)
Christian Lura (mms)
Erlend Spurkeland