Det var lørdag 14. august 2010 klokken 01.45 offeret ble angrepet av to menn i krysset Villaveien/Parkveien i Bergen sentrum.

«Tøm lommene dine ellers dreper vi deg», skrek de. På den måten fikk de tak i lommeboken til mannen. I den lå et mindre pengebeløp og visakort, mobiltelefon og husnøkler, ifølge tiltalen.

Den ene av de to mennene døde før saken kom for retten. Den andre slapp også å svare for den alvorlige tiltalen, ettersom offeret aldri møtte opp i retten.

— Det var åpenbart at det hadde skjedd en kriminell handling. Fornærmede hadde fått juling og hadde stilt opp i to avhør, men uteble da saken kom opp, sier politiadvokat Helge Vigerust.

Kavalkade av idiotiforklaringer Han forteller at det var mange vitner til saken, men «ingen hadde sett noe».

— Det er jo dessverre helt vanlig innen rusmiljøet. Folk er til stede, men har aldri sett noe når politiet kommer og skal hente inn opplysninger. Da får vi en kavalkade av idiotiforklaringer, sier Vigerust.

Han forteller at den fornærmede mannen ikke er kjent fra miljøet i Nygårdsparken.

— Vi hadde ingen grunn til å ikke tro at han ikke skulle dukke opp. Det var noe som skulle tilsi at han var blitt utsatt for trusler eller lignende, sier Vigerust.

Hadde blitt frifunnet Jørgen Riple er forsvarer for mannen som var tiltalt for ranet. Han er svært fornøyd med utfallet saken fikk.

— Ut fra de opplysningene som forelå, er jeg overbevist om at min klient hadde blitt frifunnet selv om fornærmede hadde stilt i retten, sier Riple.

40.000 i erstatning Mannen han forsvarte, ble likevel dømt til fengsel i fem måneder fengsel, men det var for flere andre forhold. Han hadde sittet over 200 dager i varetekt, blant annet på grunn av ranet som siden ble frafalt.

— Vi kommer nok til å kreve erstatning for tiden han urettmessig har sittet varetektsfengslet, kommenterer Riple.

- Hvor mye penger dreier det seg om?

— I utgangspunktet kan man kreve 400 kroner for ett døgn urettmessig i varetekt. Det kan bli snakk om 40. 000 kroner, svarer Riple.