En halv time etter politikontrollen kjørte den mannlige sjåføren i grøften med to passasjerer — og fikk påvist en promille på 1,1.

I ankesaken fant Gulating lagmannsrett ikke grunn til å endre dommen fra Midhordland tingrett, som frifant polititjenestemannen for grov uforstand i tjenesten.

Traff nesen med finger

Det var 30. juli 2000 ved halv totiden om natten at den nå 34 år gamle polititjenestemannen stanset sjåføren i en rutinekontroll i Os.

Sjåføren luktet alkohol, og opplyste å ha drukket et par små pils på ettermiddagen.

Politiets blåseapparat var inne til service. I mangel av tekniske apparater valgte polititjenestemannen en klinisk test av sjåføren, som måtte demonstrere at han var edru.

I løpet av ti minutter måtte sjåføren peke på nesen med fingeren og gå rett på veien.

Betjenten besluttet at han ikke var påvirket i ulovlig grad.

Sjåføren fikk imidlertid beskjed om å kjøre rett hjem. Det gjorde han ikke.

Senere vedgikk også ulykkessjåføren at det nok var snakk om noen munnfuller med svakt brennevin like etter kontrollen - og før uhellet.

Kan bebreides

SEFO innledet etterforskning av politibetjenten. Midhordland tingrett frifant ham fordi det «må være rom for feilvurderinger».

Lagmannsretten mener den praktiske promilletesten utenfor bilen om natten var omfattende og grundig, og svekket mistanken om promillekjøring. Retten finner at «tiltalte nok kan bebreides for sin handlemåte, men ikke på en slik måte at det er tale om grov uforstand i tjenesten».