Det samme gjør stadig flere bergensere. Bergens Tidende har vært i kontakt med alle de store reiseoperatørene og de melder om nesten fulle fly mellom Flesland og Kanariøyene allerede tre måneder før julehøytideligheten setter inn.

De mest populære avgangene til Kanariøyene er fulle hos de største operatørene. Men hvis du vil reise sørover på selve julekvelden, eller komme hjem igjen på julaften, er det fortsatt noen ledige seter til Gran Canaria. Til Tenerife og Lanzarote er det også litt ledig kapasitet. Men der det fortsatt er ledige seter, snakker man gjerne om fem – seks plasser, sier man både hos Star Tour, Ving og Saga Solreiser.

Julaften på stranden

Ekteparet Eva og Kjell Garmanslund tar med seg tvillingene Kristian og Fredrik (13) og storesøster Silje (21) til Vallemarina på sørspissen av Gran Canaria. Der skal de bo i to uker på Astma— og allergiforbundets senter. Men de har allerede bestemt seg for å stå over den offisielle julefeiringen på Vallemarina og heller gå ut og spise sammen med en nabofamilie på selve julaften. Dagen skal ellers tilbringes på stranden.

– På julaften sender vi nok noen bilder til slekt og venner hjemme i det sure og kalde bergensværet og forteller hvor varmt og deilig vi har det på stranden, humrer Eva Garmanslund.

Det er første gangen familien drar utenlands i julen, og både store og små gleder seg. De har gitt beskjed om at de ikke kommer til å gi julepresanger til noen, og de vil heller ikke ha pakker fra andre i år.

Prioriterer ferie

– Ferien på Gran Canaria blir julegaven til oss alle denne gangen. Det holder, sier Eva. Tvillingene Kristian og Knut er innforstått med at det blir verken pinnekjøtt, julegaver eller marsipangriser med i bagasjen. Likevel ser ungene frem til juleferien.

– Vi gleder oss, men det blir sikkert litt rart også. Men etter alt det dårlige været vi har hatt her hjemme, lengter vi etter ferie, sol og varme og velger å prioritere dette foran den tradisjonelle norske julefeiringen. Men det vi tilfeldig måtte komme over av julestemning der vi er, tar vi selvsagt med på kjøpet.

Drømmen om restplass

Salgssjef Mari Ann Zachrisson i Saga Solreiser sier mange tar ut noen ekstra feriedager i forbindelse med jul og nyttår og drar sørover.

– I år har vi hatt stor etterspørsel, selv om julaften er på en lørdag, og det ikke er spesielt mange ekstra fridager, sier hun.

– De beste mulighetene til Gran Canaria finnes for dem som vil fly på selve julekvelden. Man kan jo innta pinnekjøttet hjemme om ettermiddagen og sette seg på charterflyet på Flesland klokken 19.20, og deretter tilbringe julaften om bord, sier hun.

– Hva med dem som drømmer om billige restplasser i julen?

– For dem blir det nok med drømmen. Det blir ingen restplasser til jul, legger hun til.

Jul i Egypt?

Daglig leder Jørn Kristiansen i Star Tour sier at man ikke har muligheter for å sette inn ekstra kapasitet i forbindelse med julen.

– Nei, det går nok ikke. Våre avtaler med flyselskap og hoteller er slik at vi må ha jevn kapasitet gjennom hele sesongen. Så det blir ikke ekstrafly i julen, sier Kristiansen.

En salgskonsulent, som ikke vil oppgi navnet sitt, hos reiseoperatøren Apollo, har imidlertid råd.

– Vi har bra med plass til Sharm El Sheik i Egypt. Alle de andre norske turoperatørene har kuttet sine turer dit etter terrorhandlingene tidligere i sommer. Men nå er det helt trygt der. Så hvorfor ikke juleferie i Egypt? foreslår Apollo.