FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (foto)

Jentene innser at det er lite smart å reise til Nord-Irland i landets mest konfliktfylte uke.

— I samråd med foreldrene har vi besluttet at det ikke blir noen tur til Nord-Irland i juli. Vi vil gjerne reise til Nord-Irland en gang, men det blir en annen tid på året, sier Cecilie Jacobsen (19), sjef for buekorpset.

Jentene hadde kalt inn til foreldremøte i går kveld, og det ble raskt klart for alle at de ikke kunne reise. Medieoppslagene de siste dagen har gitt dem flere opplysninger de ikke kjente til.

Engstelige foreldre

— Vi har vurdert situasjonen, mest av alt i forhold til fare, og funnet ut at det ikke er det lureste å sende jentene bort i denne perioden, sier Evelyn R. Engen, representant for foreldregruppen.

Jentene visste ikke at store deler av juli er såkalt marching season - Oransjeordenens festtid - i Nord-Irland. Marsjene i perioden er kjent for å virke så provoserende på landets katolikker at de ofte ender i opptøyer og grov vold.

  • Hva skulle dere gjort annerledes i planleggingen?

— Vi skulle ha informert oss bedre om hva som skjer i perioden. Vi beklager at vi ikke hadde funnet ut av disse tingene før, sier Turid Margrethe Engen (19) i reisekomiteen.

Jentene ble invitert til Nord-Irland av Bergens- og buekorpsentusiast John Richardson og korpset Churh Hill Silver Band. Richardson er medlem av Oransjeordenen, og korpset marsjerer årlig i 12. juliparaden som er kjent for å ende i opptøyer og vold flere steder.

— Føler dere at dere er blitt lurt av Richardson?

— Nei, det gjør vi ikke, og Churh Hill Silver Band skal fremdeles komme hit 17. mai neste år. Da håper vi de blir godt mottatt, sier May Linn Jakobsen (28), leder i Tidligere Lungegaards-jenters Forening.

Bedre enn noen skoletime

Jentene har brukt mye tid og krefter på å planlegge turen. Nå er de triste over at det ikke får sett det vakre Nord-Irland, men innser at de har valgt feil tidspunkt.

— Vi har lært mye om en konflikt vi tidligere bare har hørt litt om i forbifarten, sier Turid Margrethe Engen.

— Vi foreldrene har også fått oss en ekstra skoletime. Nå vet jeg for eksempel når Oransjeordenen ble stiftet, sier mamma Engen.

Hun skryter av måten jentene har taklet presset på etter at reisetidspunktet ble grundigere undersøkt og havnet i mediene.

— De har taklet dette veldig profesjonelt, og gjort de rette valgene. Det er vi foreldrene imponert over, sier fru Engen.

Hun tror dessverre jentene har tapt pengene for flybillettene som allerede var reservert. Derfor tyder mye på at årets faste avslutningstur blir av det mer lokale slaget.

— Vi kan reise en helg til Sotra. Det blir ikke det samme, men vi trenger ikke reise så langt for å ha det gøy. Vi hadde det helt strålende på Lone Camping en gang. Vi får bare håpe på fint vær, ler jentene.