GRUNDE GRIMSTAD

— Vi håper fjorden blir full av båter når disse skipene kommer og drar, slik som i 1984 da «Norway» var her. Brannsprøyten lager fontene, festningen smeller salutt og vi kommer til å dele ut gratis flagg til alle som er i båt, sier leder for arrangementskomiteen i Bergen Cruise Festival, Ola Hiis Bergh.

Det blir flagging og fullt opp av aktiviteter i byen og på havnen når båtene kommer til Bergen lørdag 17. juli. For eksempel skal entertainere fra skipene delta sammen med lokale stjerner på Torgallmenningen.

Giganten kommer til å passere under Askøybroen med en halv til en meter klaring. Det avhenger litt av været og antall tilskuere på broen. Den er nemlig en meter lavere i varmt vær fordi stålet i wirene utvider seg ved. Det samme kan skje hvis det blir mye folk på broen. Derfor har havnevesenet vurdert å stenge den.

«Queen Mary 2» begynner innseilingen klokken syv om morgenen og drar klokken 18.00, geleidet av langskipet «Haakon Haakonsen». Dronningen legger til kai i Jekteviken, «Ocean Majesty» og «Delphin Renaissance» på Skolten, «Black Princess» på Bontelabo og «Le Diamant» på Festningskaien. Til sammen blir det 4200 passasjerer og 1500 mannskap.

— Ingen cruiseskip kommer til Vestlandet uten først å komme til Bergen, som er «Gateway of the Fjords». Og denne festivalen er en måte å feire dette på og gjøre ekstra stas på skipene. I tillegg er det en glimrende anledning til å øke oppmerksomheten rundt denne viktige næringen, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen, som er leder for hovedkomiteen.

I gjennomsnitt legger hver cruiseturist igjen 650 kroner i byen. I tillegg tjener næringslivet flere hundre millioner i leveranser.

Bergen Cruise Festival håper på å gjenta festivalen til neste år, men vil først se hvor stor interesse de får denne gangen.

VERDENS STØRSTE: «Queen Mary 2» kommer til Bergen 17. juli sammen med fire andre cruise-kjemper.<br/> ARKIVFOTO: ANDY NEWMAN, REUTERS