Du har de som syntes han er alright. Du har de helfrelste, de såkalte Beliebers.

Og så har du Rano Akbar.

16-åringen fra Fyllingsdalen driver landets største Bieberblogg, og bruker mesteparten av tiden sin på tenåringsidolet fra Canada. Til våren, etter en lang og dramatisk historie som involverer både politi, evakuering fra Oslo City, tårer og tenners gnissel, skal Akbar endelig få møte helten.

— Det kommer til å bli høydepunktet i livet mitt. Jeg er redd at alt som kommer etterpå blir kjedelig i sammenligning, sier Rano.

Å VÆRE ENGASJERT blodfan er ikke som før. Rano Akbar er dronningen i et digert digitalt nettverk av beliebers spredt ut over det ganske land. Hun har drevet bloggen siden 2010, og har tusenvis av unike brukere hver eneste dag. I "høysesongen", når Biebers legeme nærmer seg norsk territorium, øker intensiteten voldsomt.

— Jeg antar at jeg bruker to-tre timer på nettstedet hver dag, og mye mer når det nærmer seg konserter. Bloggen er jo en jobb for meg, og gjennom annonsene tjener jeg også en del penger på det, forteller hun.

akbar001.jpg
Roar Christiansen

Justin Biebers hær av beliebers er nemlig en global storindustri, og fans som Akbar er en viktig del av maskineriet. Hun finner frem PCen og drar opp en lang liste med navn på kjente selskaper.

— Her er mine samarbeidspartnere, sier hun og viser oss hvordan bloggsystemet fungerer.

Rano velger selv hvem hun vil profilere på nettstedet, og forteller at mange selskaper ivrer etter å få profilere seg til den kjøpeglade Bieberfansen. Hun legger inn både reklamebannere og linker til nettbutikker, der hun får en andel av salget hver gang en av hennes lesere kjøper et produkt.

— Du får stor makt når du driver en sånn blogg, så det er viktig for meg at jeg kan stå inne for det jeg promoterer, sier hun.

ROMMET HENNES er fylt av Bieber-produkter, fra parfyme til klær og klistremerker. Mye av det får hun tilsendt gratis fra håpefulle produsenter. I en spesiallaget Bieber-dagbok er konsertdatoene i Oslo i april trykket inn. På de første sidene har Akbar allerede laget en lang, detaljert liste over hva hun skal ha med i bagasjen, fra rettetang til bankkort.

— Jeg blir stresset når jeg tenker på det, for alt må være perfekt, sier Akbar.

bieber005.jpg
Roar Christiansen/Bergens Tidende

Sist gang idolet var i Norge, i mai, gikk det nesten galt. Akbar hadde fått en avtale om å få et møte med Bieber gjennom plateselskapet. Men politiet i hovedstaden var ikke forberedt på intensiteten som oppstår når en hærskare beliebers kommer i nærheten av Bieber himself. Situasjonen kom fullstendig ut av kontroll.

— Vi satt inne på Radissonhotellet og ventet, da vi fikk beskjed om at møtet måtte avlyses. Presset utenfor fra fansen begynte å bli farlig og situasjonen var ute av kontroll. De måtte evakuere Bieber fra hotellet, forteller Akbar.

- Hva skal du si til ham når du møter ham?

— Jeg vil fortelle ham om bloggen, og hvor mye han betyr for meg. Men jeg kommer helt sikkert til å begynne å grine.

— Hvorfor tror du at du er så opptatt av nettopp denne artisten?

— Han er så... fantastisk. Alt med ham er fantastisk, alt han står for, alt han er. Noen ganger kan jeg begynne å grine bare jeg ser ham på TV.

FOR LANDETS BELIEBERS er Akbar både guru, profet og sjelesørger. De ringer henne fra hele landet, for å skryte eller klage, for å få hjelp til å skaffe billetter, og i noen tilfeller, for å skjelle henne ut.

— Jeg får mye kjeft også. Noen ble sint fordi jeg skulle på to av de tre konsertene han skal holde i Oslo i april, fordi de mente jeg tok plassen til en som ikke fikk billett. Jeg har til og med fått drapstrusler. Det er mange «hatere» der ute, sier Akbar, som forteller at hun stadig vekk blir gjenkjent og oppsøkt på gaten.

Hun forklarer at "hatere" er universets motpol til beliebers, de som ikke kan fordra den syngende og dansende unggutten.

— Det var til og med noen som kjøpte Bieber-billetter bare for å brenne dem, bare for å irritere fansen.

Bilettene til de tre Bieber-konsertene i Oslo ble revet bort på få minutter. Men ifølge Akbar er de fortsatt mulig å få tak i, med tålmodighet og sunn fornuft.

— Men man må være forsiktig. Jeg får mange henvendelser fra folk som har blitt lurt. En jente fikk beskjed om at hun skulle få en billett hvis hun sendte en video av at hun barberte av seg alt håret. Men det fikk hun selvfølgelig ikke.