Cruiseskipet «Queen Mary 2» gled i de tidlige morgentimene i dag inn Byfjorden og ble fortøyd til kai i Jekteviken.

Det skjedde uten den storstilte mottakelsen hun fikk i fjor. Da verdens største cruiseskip i juli i fjor kom til Bergen, gikk striler og bergensere, kvinner og mann av huse for å beskue dronningen.

På Askøybroen og på Damsgård sto store skarer av skuelystne både da hun kom til og dro fra Bergen. Hun ble møtt av en armada av lystbåter og fontene av sjøvann som ble besørget av sjøsprøyten til en av Bergen Brannvesens båter. Et stort antall av bergensfiffen var invitert om bord etter ankomst.

Men det var den gang, og ikke i dag. Det 151.400 tonn store skipet med en lengde på 345 meter, bredde på 41 meter og høyde på 62 meter med vel 2100 passasjerer og et mannskap på 1253 besøkte Bergen denne gang uten spesiell virak.

I ettermiddag seilte hun videre til Stavanger.

Enda flere giganter

Havnedirektør Morten Meibom i Bergen og Omland Havnevesen forteller til bt.no at dronningen kommer tilbake til Bergen 29. juli. Han forteller at en annen cruiseskip-gigant besøker Bergen søndag. Da kommer «Golden Prinsess» på 108.000 tonn til byen med oppunder 2000 passasjerer.

Reiselivsdirektør Ole Warberg sier til Bergens Tidende at cruiseskipene er et viktig innslag i turisttrafikken til Bergen.

— Så store cruiseskip som «Queen Mary 2» gir en viktig signaleffekt overfor andre turister. Når et så stort skip velger å legge til i Bergen, gir det signaler om at her er et bra sted å være, sier han.

Legger igjen 1,5 mill.

— Hvor mange penger legger passasjerene fra gigantskipet igjen i Bergen?

— Regnet ut fra de statistikker vi har, skulle hver av de 2100 passasjerene legge igjen 720 kroner - samlet rundt halvannen million. Men dette tallet er selvsagt usikkert. En sideeffekt av et slikt besøk er at mange av byens attraksjoner har brorparten av sine inntekter fra tilreisende - også cruisepassasjerer. Derfor har besøk av disse store skipene en samlet god effekt. Dette gjør at de er svært velkomne gjester, sier Warberg.