— Herlig!

Janne er et eneste stort smil, der hun sitter godt fastspent på en Harley Davidson utenfor sykehjemmet der hun bor.

De siste 13 årene har Eliassen hatt to store drømmer: å møte broren Ronny igjen, og å få føle friheten ved å kjøre Harley.

I løpet av to knappe to uker er begge ønskene oppfylt.

BT fortalte historien om Janne i juni i år. Hun og broren Ronny ble utsatt for grov omsorgssvikt gjennom hele oppveksten. Til tross for at en rekke offentlige etater var kjent med forholdene i hjemmet, ble lite gjort for å hjelpe søsknene. 27 år gammel kollapset hun.

Janne fikk en hjerneskade og ble avhengig av rullestol som følge av kollapsen. Broren Ronny ble narkoman, men etter 17 år på heroin har han fått hjelp og går nå på metadon. Søsknene har ikke sett hverandre siden år 2000. Inntil forrige mandag, da hun endelig kunne gi broren en klem.

— Fantastisk, sier hun om møtet. Ronny gråt, jeg gråt. Og vi klemte hverandre. Han var helt lik som før. Gutten min, sier Janne.

Stor respons

40-åringen trives på Midtbygda sjukehjem, men dagene kan bli lange på en institusjon. I intervjuet med BT fortalte hun om sin andre store drøm, å få kjøre Harley Davidson igjen - akkurat som hun gjorde noen ganger før kollapsen.

Jannes historie er tidenes mest leste på BTs nettside, og responsen fra leserne var enorm. De første dagene etter at saken sto på trykk meldte rundt 20 personer seg og tilbød seg å ta henne med på motorsykkeltur. De første som meldte seg var H.O.G. Bergen Chapter, og denne uken oppfylte de Jannes drøm.

— Jeg ble veldig rørt av historien, og tenkte med en gang at vi måtte ordne det sånn at hun fikk komme seg ut på tur. Jeg spurte klubben, og alle mente vi skulle stille opp for henne. Skjebnen hennes gjorde dypt inntrykk på oss alle, sier initiativtaker Ivar Dahl.

Midt i fellesferien, på en dag med pøsregn, stilte over 30 personer fra H.O.G. Bergen Chapter og andre fra MC-miljøet opp.

— Vi spurte Janne om hun ville på tur selv om det regnet, og hun sa «skit i regnet», sier Dahl.

Med hovedpersonen først i en kortesje på 30 Harleyer gikk turen til Bjørkheim Kro.

LANG REKKE: En kortesje med 30 Harley Davidson-sykler kjørte Janne Mai Lothe Eliassen fra Midtbygda sykehjem til Bjørkheim.
ODD MEHUS

— Gøy! Frihet, sier Janne. Smilet ble enda bredere da klubben overrakte henne en Harley Davidson-ryggsekk til å henge bak på rullestolen og en Harley-kopp til kaffen.

— Du er en av oss nå. Vi vil gjerne ta deg med på tur flere ganger, hvis du har lyst, sier Ivar Dahl.

— Ja! 40-åringen bobler av begeistring.

Gjensynsglede

Og som om ikke møtet med Ronny og MC-turen var nok, har Janne også venninnen Kristin Whitehouse på besøk denne dagen.

Kristin bor for tiden i England, men er hjemme i Bergen en snartur. Det var Whitehouse som tok kontakt med BT og fortalte historien, fordi hun ønsket at Janne skulle bli hørt.

Whitehouse er én av to personer som har fulgt opp Janne de siste 13 årene. Etter at saken sto på trykk, har flere personer som kjente henne før tatt opp igjen kontakten.

Flere av dem har lett etter henne, men ikke visst at hun befant seg på sykehjem.

— Jeg er glad nå, sier Janne.