Kraniebrudd, brukket nese, brukne ribbein, brukket krageben, sting i hodet, store flater avskrapt hud, skadde knær, smerter og 13.000 kroner i ekstrautgifter. Det ble resultatet etter Carolina Fernandez' «drømmetur» til Den dominikanske republikken nylig.

— Trøsten er at det kunne skjedd hvem som helst, sier hun medtatt fra sykesengen på Hagavik Kysthospital.

Torpedert av full tysker

De første dagene storkoser jentene seg i palmesus og karibisk sommersol. Etter et diskotekbesøk i Cabarete natt til 28. desember skal Carolina hjem til hotellet, en halv kilometer fra diskoteket.

Venninnen Charlotte Nilsen (18) har dratt i forveien, og Carolina tar som vanlig taximoped hjem i nattemørket. Uten hjelm, men i sakte fart.

Men bare 100 meter fra hotellet smeller det. En full tysker kommer susende på en scooter, mister kontrollen og dundrer inn i taximopeden. Carolina slynges gjennom luften. Hun lander stygt på asfalten, flere meter unna, blir slått helseløs og mister bevisstheten. Sjåføren på mopeden prøver å få forbipasserende biler til å stanse og hente hjelp.

Men ingen vil stoppe. Ingen vil bli innblandet.

Sykehuset fra helvete

Carolina selv husker ingenting av hva som skjedde. Hun er blitt fortalt at det etter en drøy halvtime endelig stoppet en bil. Sammen med mopedtaxisjåføren og den fulle tyskeren blir hun kjørt til et lokalt sykehus i Sosua. Etter å ha banket på døren i et kvarter, kommer det endelig noen som slipper de skadde inn.

Etter en time har Carolina fått bevisstheten tilbake, og blir lappet provisorisk sammen. Nå har også Charlotte kommet til sykehuset.

— Sykehuset var helt forferdelig, det går ikke engang an å kalle det «sykehus». Sykepleierne gikk rundt og røykte, og det krydde av moskito og insekter på rommet. Litt av en hygiene, sier venninnen Charlotte.

— Sykehuset var kun ute etter penger. Da vi kom hjem fra sykehuset noen timer - og 4000 kroner - senere, var sårene på Carolinas knær begynt å bli grønne av betennelser, sier Charlotte oppgitt. Deretter måtte jentene betale en ny lege 150 dollar for at han skulle se til Carolina i dagene som fulgte.

Lovens treige arm

Noen dager etter ulykken dro jentene for å anmelde fyllekjøreren hos politiet. - Det tok en evighet. Den ene politibetjenten dusjet, og den andre sov. Rapportboken var en kladdebok av barneskoletypen. Der ble alle notater håndskrevet, og oppklarte saker ble simpelthen strøket over med kulepenn. Hadde jeg ikke snakket spansk, ville ingen gjort noe, sier Carolina fra sykesengen. - Hva skjedde med tyskeren? - Han skal ha stukket av etter behandlingen på sykehuset. Siden hørte vi at han ble satt i fengsel.

Oppgitt over Star Tour

Særlig hjelp fra reiseoperatøren Star Tour fikk de ikke. - Vi fikk ikke engang låne krykker. Star Tour behandlet oss skikkelig dårlig, de var veldig likegyldige og dreit i det meste, sier Charlotte.

Etter ulykken bønnfalt jentene reiseselskapet om å få komme hjem med et tidligere fly. Svaret var nei, charterflyet var fullt. Star Tour viste svært lite samarbeidsvilje, mener jentene.

Måtte fjernet gipsen Heller ikke da jentene skulle dra hjem, etter åtte vonde dager, var det hjelp å få. Først måtte gipsen fjernes, ellers ville de dominikanske tollerne straks mistenke Carolina for smugling. Så spurte jentene gjentatte ganger om å få et større sete til Carolina, da hun hadde store smerter og ikke klarte å bøye knærne. Heller ikke dette viste reiseselskapet interesse for å fikse. Dermed måtte den ille medfarte 17-åringen fly hele veien til Oslo på et trangt turistklasse-sete.

- Vil tilbake til Karibien!

Om ikke dette var nok, var det tåke på Flesland da flyet fra Oslo skulle lande. Dermed bar det tilbake til Oslo igjen. I Bergen fulgte tre-fire dager i isolat, for at legene skulle forsikre seg om at Carolina ikke hadde med seg smittsomme bakterier.

Men hun har slett ikke mistet smaken på Karibien. - Jeg vil nedover igjen så snart jeg er frisk! Det er veldig fint der nede, smiler Carolina opti-mistisk fra sykesengen. - Men det blir ikke mopedtaxi en gang tilý

ULYKKESFUGL: Uflaks og ulykker stod i kø da Carolina Fernandez skulle realisere drøm-meferien i Den dominikanske republikken. Her er mamma Isolda Valenzuela på besøk etter fotoperasjonen. FOTO: RUNE SÆVIG