KARI PEDERSEN (foto)

22 år gamle Filip Rygg, som er politisk rådgiver for byutviklingsbyråd Lisbeth Iversen, har store vyer for hjembyen sin. Ekstra blank i blikket blir den unge KrF'er en ved tanke på Danmarksplass som byrom med kafeer og utekonserter.

— En utrolig tanke, sier Rygg med henført røst.

Mye penger og politisk fotarbeid kreves før biltrafikken kan sendes i tunnel under Danmarksplass. Første etappe handler om å skaffe statlige utredningsmidler.

I mellomtiden er det lov å drømme.

Bybane og høyskolebygg

— Hvordan ser Bergen ut i 2020?

— Det er enorme perspektiver for hva som skal skje frem mot 2020. Alt fra bybanen, som vil utløse kanskje så mye som 20.000 nye boliger langs traseen, til nye store utbyggingsområder på Kokstad, Flesland og i Arna.

Innen 2020 har vi det nye Høgskolebygget på Kronstad. Forhåpentligvis også Griegallmenningen og utbyggingen på USF, to prosjekter som vil få stor betydning for byens utvikling.

Snudde flyttebilen

Filip Rygg var på vei til å gjøre oslostudent av seg da Lisbeth Iversen ringte høsten for to år siden. Sammen med sin nåværende kone rakk han å tilbringe tre dager i hovedstaden, før telefonen kom som førte til at begge pakket flyttelasset på nytt og satte vestover igjen.

Rygg regner seg som bergenser, med dialekt preget av lange utenlandsopphold og østlandske foreldre.

Som 13-åring ble han fanget av politikken og har jobbet politisk på hel- og deltid etter videregående. Drivkraften, i hvert fall i utgangspunktet, var bistandsarbeid og tanken på 1,3 milliarder sultende mennesker.

Hverdagen er blitt fylkespolitikk og byutvikling.

- Privilegert

— Sett i forhold til all uretten i verden kan byggesaker fortone seg som bagateller. Likevel føler jeg meg privilegert som får være med på å sette retning for byutviklingen.

For meg ble det et tankekors å høre om aldershjemmet der beboerne nærmest slåss om vindusplassen. I skogen utenfor vinduet er det nemlig en barnehage å betrakte. Det forteller meg at hvor vi plasserer ting, får følger for hvordan det blir å leve her i byen, sier Rygg og trekker pusten:

— Byutvikling handler om å sette signatur for byen i lang tid fremover, slår han fast.

— Er du optimistisk på byens vegne?

— Jeg synes vi på mange områder er på rett vei. Stikkord er kommuneøkonomien, nye transportløsninger, bedre tilbud til bostedsløse.

Riper i lakken

Dessuten har vi særlig det siste året sett et veldig engasjement som må være positivt. Rent politisk har det påført oss noen skrammer, men det får vi tåle. Det er viktigere å ha en by som bryr seg.

— Snakker du om Clear Channel-saken?

— Ikke bare den. Jeg snakker like mye om engasjementet knyttet til ulike utbyggingssaker.

— KrF har skiftet side i bypolitikken fra Ap-samarbeid til Høyre. Hvor står partiet om 15 år?

— KrF er først og fremst et samarbeidsparti. Det skal vi ta vare på. Derfor er det feil å låse oss til en partner, selv om dagens byrådssamarbeid (H, KrF, V) har vist seg gull verdt, etter min mening.

— Hvor står du selv om 15 år?

— Vanskelig å si. Er jeg heldig, er jeg fortsatt aktiv som politiker på full tid.

EIRIK BREKKE