— Tidligere fikk vi flest bidrag av barnefamilier og barnehager. De siste årene har vi sett at rundt halvparten av byggene kommer fra voksne, sier Kjersti Hjelmeland Brakstad idet hun guider oss rundt i grunnkonstruksjonen til årets pepperkakeby.

Håper på 2000

Den velkjente julelukten er på plass, denne gang i DNBs gamle banksal. 5000 pepperkakemedaljer ligger blant annet klare og venter på å få itrædd røde silkebånd. Snekkere jobber på spreng for å lage fundament til de 2000 pepperkakehusene som forventes å komme inn i løpet av de nærmeste ukene.

Nytt av året er at Pepperkakebyen i samarbeid med Bergen Arkitektforening utlyser en arkitektkonkurranse.

— Enhver by med respekt for seg selv må ha arkitektkonkurranser for å ha fremdrift, og det må jo Pepperkakebyen også ha, sier leder i Bergen Arkitektforening, Jørgen Grahl-Madsen.

Visjonenes by

Pepperkakebysjef Steinar Kristoffersen har store forventninger til arkitektenes bidrag.

— Bergen er jo visjonenes by. Vi håper arkitektene benytter kreativiteten og lager noe som kan gjenskapes i virkeligheten, sier han.

Premien til det beste arkitektbidraget blir på 10 000 kroner, og disse pengene skal gis til et valgfritt, veldedig formål.

— Jeg tenker at veldedighetsbiten er det viktigste av alt, det handler ikke først og fremst om å lage det feteste bygget, understreker arkitekt Grahl-Madsen, som selv har planer om å hive seg på konkurransen sammen med sine kolleger.

Utformer sitt 22. landskap

Kjersti Hjelmeland Brakstad har vært plansjef for pepperkakebyutformingen helt fra starten for 21 år siden.

— Det er liksom babyen min, dette her. Og familien hjemme er innforstått med at de ikke ser mye av meg i november, forteller hun.

Den største utfordringen i årets lokaler er at vegger og tak er av marmor og mahogny.

— Vi kan ikke slå inn en eneste spiker eller skru i en skrue, så vi må lage et rom i rommet. Men det er utrolig flott at vi får lage pepperkakebyen her i år, sier Hjelmeland Brakstad.

Hun håper på et permanent, innendørs lokale for byen som vokser seg større for hvert år. Hver eneste pepperkakeby hun har utformet har hatt ulike landskaper, og plansjefen begynner ofte å notere i boken sin allerede i august hvordan neste by skal se ut.

— Er det noen bygg du har drømt om å få inn, men aldri fått?

— He, he, jeg ønsker meg jo alltid noe. Et arabisk tårn hadde vært veldig gøy, og kanskje et Hawaii-hjørne.

Limingens ABC

I et hjørne står Stine Veland (26) og limer sammen pepperkakehus til den store gullmedalje. 600 hus skal monteres før den årlige pepperkakepyntingen finner sted om en ukes tid.

— Dette har jeg gjort i tolv år nå, så jeg begynner å kunne det etter hvert, sier Veland, som monterer 50 hus om dagen.

Hennes heteste tips er å bruke limpistol - og å pusse sidene på huset med sandpapir før de limes sammen, så de er glatte og bene.

— Husk å lime både på innsiden og utsiden av veggene. Trykk ganske hardt, men ikke for hardt, for da knuser bitene, formaner hun.