• Gangbroen over Damsgårdssundet skal komme før storinnrykket i de nye boligene, håper byråd Lisbeth Iversen. I går rykket drømmen om broen et skritt nærmere realisering.

På en parkeringsplass i Damsgårdsveien står en dresskledd mann med konsentrert mine og tegner på baksiden av et visittkort. Andre knipser og filmer.

I dag er det omvisning for de syv arkitektkontorene som er plukket ut til konkurransen om en ny gangbro over Puddefjorden. Fra det som skal hete Markusplassen på Damsgård over til Møhlenpris.

Fra Chicago

Flere av arkitektene er hentet langveisfra. Lengst reiser Aaron Jensen, som jobber hos velrenommerte Skidmore Owings and Merrill i Chicago. De øvrige deltakerne kommer fra Norge, Italia, Danmark og Storbritannia.

— Det som gjøres her er typisk for hva som skjer over hele Europa. Gamle industritomter omformes til nye boligområder, sier Jensen (ja da, han har norske aner).

— Men amerikanerne har vel ikke så mye å lære europeerne når det gjelder byutvikling?

Aaron Jensen ser litt forbauset ut:

— Å, jo da. USA kan vise frem det beste og det verste. Selv den minste by i Midtvesten prøver å skape ny utvikling i bykjernen, sier han.

Et hjertebarn

Den nye gangbroen skal knytte de nye boligområdene på Damsgård tettere på sentrum. Broen er et hjertebarn for byråden, som vært flere turer til Brussel på jakt etter EU-midler til prosjektet.

Hos Husbanken fikk Lisbeth Iversen napp. I første omgang penger til å gjennomføre arkitektkonkurransen.

Prisen er foreløpig anslått til 28 millioner kroner. Flere private investorer har signalisert vilje til å bidra, sier Iversen. Hvilke vil hun ikke nærmere inn på ennå.

— Før de forplikter seg ønsker de ferdige planer og kostnadsoverslag.

— Når tror du gangbroen står ferdig?

— Om et par år. Vi vil ha mest mulig klart før storinnrykket i nye boliger kommer. Derfor har vi også fremskyndet utbedringen av denne delen av Michael Krohns gate. Der starter vi nå, sier hun.

Vinneren av konkurransen kåres 15. desember. Utkastene blir stilt ut i forkant av juryeringen.