Samtidig fikk førstearkivar Christopher Harris ved Statsarkivet i Bergen oppfylt en 33 år gammel drøm. Drømmen om at fiskebæreren med kallenavnet «Himmelfarten» skulle vende tilbake til byen der han slepte rundt på fiskelik for 200 år siden.

— Jeg føler at jeg har vært med på noe stort, sier Harris da traileren med den 30 tonn tunge erkebergenseren ruller ut fra en sølete byggeplass i Vest-London - med kurs for Bergen.

De siste 100 år har «Himmelfarten» nemlig tilbrakt som marmormosaikk i London-bydelen Southall, som varemerke for fabrikken som lager det verdenskjente tranproduktet Scott's Emulsion.

Kuppet fra Bergen

Sammen med gode hjelpere i Bergen har Harris hentet hjem den bergenske byoriginalen som i 120 år har vært et av verdens mest utbredte varemerker, uten at en eneste bergenser har hatt peiling.

Bortsett fra Christopher Harris. Han har på sin side gått rundt og pønsket på hvordan han skulle kunne hente mannen «hem».

— Marcus Selmers foto av fiskebæreren ble frekt stjålet fra Bergen på 1880-tallet. Deretter ble det tatt i bruk i markedsføring av tran. Den dag i dag er denne figuren velkjent for trandrikkende barn i alle verdensdeler, sier Harris. Barna kjenner denne logoen like godt som de kjenner Coca-Cola-logoen.

Men de liker nok Cola best, for Scott's Emulsion smaker forferdelig, ifølge Harris. Han vet det, for han ble bokstavelig flasket opp på disse flytende vitaminene da han vokste opp i Yorkshire i Nord-England.

— Vi barn ble kvalme og fikk brekninger bare vi hørte navnet Scott's Emulsion, minnes han.

Fant bilde av «Himmelfarten»

Derfor kvapp han til da han en dag i 1974 kom over et gammelt bilde av mannen han husket altfor godt fra sin barndoms tranflasker.

Det var fotograf Marcus Selmers bilde av «Himmelfarten» som poserte med Fisketorget, Finnegården og Bryggen som bakgrunn.

— Likheten mellom fotograf Selmers bilde og varemerket jeg hadde sett tusenvis av ganger på Scott's Emulsion-flaskene i min barndom var slående. Det var samme mann, ingen tvil, forteller Harris. Han gikk i gang med å kartlegge historien om «Himmelfartens» karriere fra fiskebærer i Bergen til internasjonal berømmelse.

Fant fabrikken i London

Detektivarbeidet førte ham til bydelen Southall i London, der New York-firmaet Scott & Bowne Ltd. hadde etablert et europeiske hovedkvarter for produksjon av Scott's Emulsion i 1906. Der har en enorm mosaikk av fiskebæreren prydet fabrikkfasaden frem til fabrikken ble revet i 1975. Og samtidig har bergenseren vært et landemerke for alle reisende med tog fra Paddington og vestover.

— Men fiskebæreren var blitt tatt vare på, forteller Harris. Den ni meter høye og fire meter brede mosaikken sto nå i ensom majestet på tomten til et byggevarefirma, med trucker og lastebiler rundt seg dagen lang.

Han kunne slå fast at bakgrunnen i mosaikken var noe forskjellig fra Selmer-bildet. Vågen, Finnegården og Bryggen hadde overlevd, men Michelsengården var byttet ut med Lofotens fjell.

Forhandlet i fem år

I 2002 bestemte Christopher Harris og en krets av glade bergensere seg for «nu» var det på tide å hente «Himmelfarten» tilbake til Bergen.

— Men det var ikke enkelt å få i stand en avtale med eieren, han hadde god tid, veldig god tid, sier Harris.

Flere London-turer, hundrevis av telefoner og en bunke kontraktsforslag senere, kom partene til enighet for to uker siden. Og «Himmelfarten» kunne etter mye om og men begynne sin reise til hjembyen, 200 år etter at han hadde vandret rundt på Fisketorget i sin fillete fiskeskinnsfrakk.

— Det er uvirkelig, jeg kan fremdeles ikke tro at vi har fått fiskebærern hit etter alle disse årene, sa Harris da traileren med den langflate mosaikken ble kjørt i land fra «Astrea» i Jekteviken forrige mandag morgen.

Det trillet en tåre, han innrømmet det.

Hvor bør fiskebæreren plasseres? Si din mening i kommentarfeltet under!

KLAR TIL AVGANG: Etter to dagers arbeid er «Himmelfarten» klar for avgang fra London. Her er mosaikken nettopp lirket på plass på traileren.
VEL FREMME: «Himmelfarten»-mosaikken er på plass i Jekteviken, etter fire dager på reise. Roger Iversen sjekker at alt har gått etter planen.
Sunde, Helge