KAREN R. TJERNSHAUGEN

GIDSKE STARK (foto)

1. august er de 157 flunkende nye hyblene ved Puddefjordsbroen klare for innflytting. Bygget kan by på lyse studenthybler med flislagte bad, moderne kjøkkeninnredning, karnappvinduer, tilgang til internett og bredbånd — og dessuten panoramautsikt over hele byen. Fra altanen til kollektivet i 5.etasje bretter Bergen seg ut med utsikt over Byfjorden, sentrum, Fløyen og Ulrikken.

Blir revet bort

Enda mer spesielt er bygget fordi det blir det første hybelhuset i Bergen hvor det er innført totalforbud mot røyk.

— Vi gjør dette fordi mange av studentene etterspør røykfrie hybler. I en brukerundersøkelse vi gjennomførte i vår, svarte 70 prosent at de gjerne så at vi gjorde alle studenthyblene våre røykfrie. Ikke overraskende var de resterende 30 prosentene stort sett studenter som røyker selv, forteller Hans S. Rohde, fungerende boligdirektør.

Ifølge Rohde har etterspørselen etter de røykfrie hyblene vært enorm. Halvparten av drømmehyblene er allerede revet bort, mens resten går til førsteårsstudenter som har søkt innen fristen.

Ikke askebegre

Røykeforbudet er absolutt. Studentsamskipnaden vil ikke engang plassere ut askebegre på altanene i bygget.

— Vi har markedsført dette bygget som røykfritt, og regner med at det bare er ikke-røykere - kanskje inkludert noen festrøykere - som flytter inn, sier boligdirektøren.

— Hva skjer hvis noen trosser forbudet og sniker seg til å ta en røyk på sitt eget rom?

— Vi går vel ikke akkurat ut og sier at dette er utkastelsesgrunn. Men røykeforbudet vil bli fulgt opp, og vi regner med at dette kommer til å fungere.

Ole Bore jr., som er ansatt som «boligagent» for studentene i Bergen, synes røykeforbudet er fornuftig.

— Vi synes dette er et bra tiltak, spesielt med tanke på studenter med allergi og astma. I en studenthybel bor man ofte ikke mer enn et par år, og da er det viktig også å ta hensyn til den som skal overta hybelen, mener han.

Billig moro

Studenthuset på Gyldenpris ser fortsatt ut som en byggeplass. Men bygget skal være innflyttingsklart om bare en måned, lover boligdirektør Hans S. Rohde.

Cirka en tredjedel av hyblene her er plassert i kollektiv der tre til fem studenter deler kjøkken, altan og to til tre bad. Disse hyblene har vært mest populære til nå. Resten er hybelleiligheter med egen kjøkkenkrok og bad.

Og prisen? 2.800 kroner for rom i kollektiv og 2.950 kroner for en hybelleilighet. Strøm kommer i tillegg.

BILLIG OG BRA: Hvis du er student kan du sikre deg denne utsikten og en hybelleilighet med eget kjøkken og bad for under 3.000 kroner i måneden. Boligdirektør Hans R. Rohde er fornøyd med det nye bygget.