— Det er grusomt. Huset betyr ingenting, men at noen skulle miste livet her er ufattelig trist, sier Eva Holum.

Hun og mannen har bodd i Hetlebakkveien i 30 år. Nylig overtok en av sønnen Petter og familien hans det gamle huset deres. Arvid og Eva bodde i kjellerleiligheten mens de bygde sitt nye hus på nabotomten. I nabolaget kalte man den gigantiske eneboligen for «Palasset».

I går feide jordraset over det uferdige drømmehuset og knuste de 280 kvadratene til pinneved

Aldri vært redd for ras

Eva Holum hadde nettopp kommet på jobb da hun fikk en telefon fra naboen Jørgen Waage.

— Han sa at det nye huset var borte, at det var tatt av ras, forteller hun.

Holums første tanke var at hun ikke ville reise hjem for å se på skadene, men hun ombestemte seg og dro likevel.

— Det er selvfølgelig trist. Jeg vet ikke om vi noen gang kommer til å flytte inn slik vi hadde planlagt. Da må vi i så fall vite at stedet er helt trygt, sier Holum.

Verken hun eller mannen har opplevd at det har gått ras i området før.

— Så vidt jeg kan huske har det aldri løsnet en stein fra den fjellsiden før. Elven der borte var bare en liten bekk som guttungene lekte med da de var små, sier Arvid Holum og peker på de voldsomme vannmassene som spruter nedover rasstripen.

Høygravid alene hjemme

Den høygravide svigerdatteren Therese og barnebarnet Emil var den eneste som var hjemme i huset da jordmassene løsnet. Ifølge mannen, Petter Holum, hørte hun et voldsomt brak, men trodde ikke det var nødvendig å gå ut. Først da en av snekkerne kom og dundret på døren skjønte hun alvoret.

I går kveld var hele storfamilien innlosjert hos slektninger. Rasfaren var så stor at politiet sperret av området.

Først i dag får de lov til å reise tilbake Hetlebakkveien.

— Selv om dette er vanskelig føler vi oss heldige som har så mange venner som tar vare på oss. De har stilt opp på en fantastisk måte i dag, sier Eva Holum.

DRØMMEN KNUST: Eva og Arvid Holum skulle flytte inn i drømmehuset ifebruar. Da de kom hjem fra jobb i går, var nybygget redusert til en jordogplankehaug. Her er de sammen med sønnen Petter (til v.) som bor inabohuset.
KNUT STRAND