Folgefonna åpnet rekordtidlig i år, og nå kan skiinteresserte vestlendinger også boltre seg i perfekt sommersnø på Vikafjellet i Sogn og Fjordane.

— Perfekte forhold

— Jeg kan ikke huske sist vi har hatt slike fantastiske forhold. Mye snø i høyden og bart i lavlandet, sier Bjørn Tore Årevik, daglig leder for Vik skisenter i Sogn og Fjordane.

Vikafjellet kan friste med en 6,2 km lang preparert langrennsløype fra Skjerlingen og innover i Grønebotnen. I tillegg er det gode toppturmuligheter med bratte nedkjøringer.

Skilandslag og gammelost

Flere skilandslag fra Europa og Norge har meldt sin ankomst i sommer. Den preparerte langrennsløypen er også åpen for vanlige mosjonister.

- Kan man være så heldig å møte Therese Johaug i løypene?

— Det kan jeg ikke garantere. Men utover sommeren kommer flere av landslagene på ski fra Norge og resten av Europa på treningsamlinger hos oss, sier Årevik.

Vik i Sogn er også gammelostens vugge.

— Vi har en egen festival som hyller osten vår. Er man lei av ski kan man stikke innom Vik mellom 6-7 juni og smake på bygdens osteprodukter, sier han.

Også det beinharde motbakkeløpet «Suten opp» går av stabelen 30. mai i sognebygden.

Ingen konkurrent til Fonna

Sogningene ønsker ikke å fremstå som en konkurrent til Folgefonna og hardingene når det gjelder sommerski.

— Jeg ønsker at alle sommerskisentrene gjør det bra. Vi utfyller hverandre, og Vikafjellet er et godt alternativ nå det blir folksomt på Folgefonna, sier Årevik.

Både Folgefonna og Vikafjellet ligger rundt to timers kjøring fra Bergen.