Da skjer det et sjelden historisk fenomen som ikke noe levende menneske i Norge har opplevd siden 1769.

Det er planeten Venus som passerer foran solen. En liknende Venuspassasjen har ikke vært synlig på jorden siden 1882. Forrige gang Venuspassasjen var synlig i Norge var i 1769.

De av oss som har andre avtaler enn med Venus og solen tirsdag formiddag, vil ikke få noen nye sjanser. Neste gang Venuspassasjen blir like synlig i Norge, vil først være om år 2247.

Varer seks timer

Begivenheten begynner om morgenen tirsdag. Klokken 07.19 glir Venus inn foran solen. I løpet av de neste seks timene vil planeten passere solskiven. Passasjen vil nå sitt maksimum ca. klokken 10.21. I klarvær og med spesialsolbriller skal det være mulig å se planeten som en svart prikk foran solen.

På Universitetet i Bergen krysser fagfolk fingrene og håper på strålende sommervær.

— Ja, dette ser vi frem til, sier Kjartan Olafsson. Han er undervisningsleder ved Institutt for fysikk og teknologi.

I anledning dagen inviterer instituttet til et fagseminar om solsystemet. Blant dem som skal se begivenheten fra Nygårdshøyden, er elever ved Tanks videregående skoler. Men arrangørene håper at også andre astronomi-interesserte vil komme til seminaret.

Selv om værprognosene for dagen ser lovende ut, våger ikke arrangørene å stole på at været skal være på deres side.

På storskjerm

Men deltakerne vil likevel kunne få oppleve Venuspassasjen fra orkesterplass. Passasjen vil nemlig bli vist på storskjerm innendørs.

— Slik vil alle som kommer til oss være garantert å oppleve fenomenet, sier en begeistret Olofson.

Utenfor Geofysisk Institutt skal det også i anledning dagen rigges til en såkalt «planetslette». Den vil blant annet vise forholdet mellom solen, Venus og vår egen planet, jorden, eller Tellus som den kalles på fagspråket.

— Solen blir markert med en ballong som står 160 meter unna en liten klinkekule som er jorden. Venus blir liggende ca. 130 m fra jorden. Men avstanden mellom solen, Venus og jorden er ingenting mot avstanden mellom solen og planetene Neptun og Pluto. Neptun ville slik ha blitt plassert på Fantoft ca. 5 km fra solballongen på Universitetet, og Pluto måte plasseres på Nesttun om man brukte dette perspektivet, sier romfysiker Olofsson.

Spennende happening

I vår moderne teknologiske verden er Venuspassasjen i hovedsak en spennende happening for fagfolk og stjerneinteresserte. Men forrige gang Venuspassasjen var fullt synlig i Norge, hadde det stor vitenskapelig betydning. Forskerne kunne ved å observere passasjen for første gang måle solens størrelse og avstanden mellom solen og jorden.

To vitenskapelige ekspedisjoner ble sendt ut for å gjøre dette. Den ene, som var finansiert av Kong Kristian 7 av Danmark, gikk til Vardø, forteller Olofsson.

Olofssen advarer hobby-stjernekikkere som vil rette teleskopet direkte på solen for å oppleve fenomenet.

— La i så fall bildet falle på et papirark. Ellers vil lyset bli så skarpt at det lett ødelegger øynene, sier han.

Vil du lære mer om Venuspassasjen kan du klikke deg inn på nettsiden www.astronomi.no

VENUS: 8. juni vil planeten Venus i løpet av seks timer passere foran solskiven - noe som ikke har skjedd siden 6.desember.