LENA VERMEDAL

Dørstokkene skinner fremdeles av blankt metall. Ingen har våget å trø på dem enda. Overalt vrimler fagfolk, dugnadsarbeidere og barn som øver til den store åpningsfesten. Det er siste finish på Langevåg Bygdatun.

— Uten Lauritz og Simon Eidesvik hadde dette aldri blitt. Det var de som startet galskapen, sier daglig leder Sigmund Vika.

To elektrikere er i full sving med å lyssette husets sjel. En nyoppusset færing som er heist opp i taket i vestibylen.

Gjeldfritt ved åpning

— Båten tilhørte Lauritz Eidesviks bestefar. Du kan gjerne si det var den første båten i Eidesvik-rederiet, forklarer Vika.

Mobiltelefonen hans ringer i ett. Han har ikke sovet skikkelig på 14 dager og går nærmest i en rus. Det tar på å videreføre andres drømmer.

For bygden med 1100 innbyggere sør på Bømlo var det et sjokk da hjørnesteinsbedriftens leder, Lauritz Eidesvik, falt om på skøyteisen i 2002. Mindre enn to år etterpå fulgte sønnen Simon etter. Men bygden mobiliserte og realiserte drømmen til skipsrederne.

60 prosent av husstandene har kjøpt aksjer til 5000 kroner stykket. 250 unge og gamle har stilt opp i et gigantisk dugnadsløft. Bygget til 60 millioner kroner er så å si gjeldfritt ved innflytting, takket være spleiselaget der også stat og kommune har bidratt.

- Hva er det med Bømlo?

Resultatet er et multibygg med en 1200 kvadratmeter stor idrettshall, kino og konferansesenter til 160 personer, treningsstudio, ungdomsklubb, matbutikk, skytebane, kafé og en egen helseavdeling med helsestasjon, kommunelege og tannlege. Hotellet i tredje etasje er prosjektert, men ennå ikke bygd.

— Hele bygden har vært engasjert. Folk har jobbet dugnad her hver kveld. Det er helt sinnssykt, skryter Vika.

— Hva er det med dere bømlinger som kan få slikt til?

— Folk her er veldig opptatt av å bli boende. Få lokalsamfunnet til å vokse. Målet til Lauritz og Simon var alltid å skape fremtiden selv, sier Vika.

Og fremtiden i Langevåg vrimler rundt i huset. På scenen i idrettshallen - en gjeng med unge dansere. I buldrerommet - tre gutter som tester klatreveggen for første gang.

— Vi har ikke hatt skikkelig idrettshall før. Det gleder vi oss til, sier Mikhael Kvale (14).

— Det har ikke vært så mye å gjøre på her før, sier Hussain Omar Hayati (15).

— Nå få vi kino og butikker, smiler Knut Henning Person (14) fornøyd.

Feiring tre dager til ende

I dag klokken fire klippes snoren av miljøminister Knut Arild Hareide. Åpningsfesten går utover kvelden med et allsidig program og avsluttes med fyrverkeri og konserter med Somebody's Darling og Heine Totland. Lørdag inntar lokale kor, dansegrupper og musikere hallen, før det blir diskotek for ungdommen på kvelden. Søndag er det idrettens dag og to kinoforestillinger.

— Målsettingen er å ha et levende hus med aktiviteter for alle, sier Vika som raust inviterer folk til Langevåg i helgen.