— Uten dem kunne vi ikke ha gjennomført. De kom til enighet med hverandre og vi har hatt dem som sikkerhetspersonell i fjellsiden som planlagt, sier Bettina Gavoll-Hansen i Røldal Freeride Challenge.

Selv opplevde hun dem som fattet etter ulykken, og etter en debrief med lege og hverandre valgte de fire å fortsette det planlagte arbeidet.

Per tidspunkt ønsker ingen av de fire å uttale seg om hendelsesforløpet.

- Ekstrem lettelse

Gavoll-Hansen forteller at meldingen om helikopterstyrten opplevdes som svært dramatisk.

I tiden fra de ikke visste noe, til at det ble klart at ingen var alvorlig skadet, holdt folk pusten.

— Da vi fikk vite det, så var det som om å dra en kork ut av en flaske. Det var en ekstrem lettelse for alle oss som kjenner dem, og ikke minst alle deltakerne, at det gikk så bra som det gjorde, sier hun.

Rutinemessig ble det tatt en alkotest av piloten. Denne ga utslag og det er mistanke om promilleflyging.

Det er Fonnafly som eier helikopteret som styrtet.

— Jeg har snakket med piloten og vi har prøvd å debriefe ham så godt vi kan. Han er selvsagt kjent med mistanken om promille, men han har ikke bekreftet at det stemmer, sier daglig leder i Fonnafly, Sverre Underbakke.

Preget pilot

Helikopteret kom til Røldal fra Sand i Ryfylket i går. Ingen av de fem om bord fikk alvorlige skader, men helikopteret ble delt i to da det traff bakken.

— Det kan se ut som om piloten lyktes i å holde helikopteret i balanse og foreta en hard landing, forteller Underbakke.

Ut ifra hvordan vraket ser ut, mener han at helikopteret traff bakken med meiene først og deretter veltet over på siden. Piloten var da tydelig preget av hendelsen.

— Naturlig nok i en slik situasjon. Det kunne gått mye verre, så er det ikke slike ting man prater om. Det er tøft, du blir preget, sier Underbakke, som kom til Røldal tidligere i dag for å sette seg inn i hva som har skjedd.

Fast kunde

Skikonkurransen har brukt Fonnaflys tjenester de siste fire årene.

— Vi har leid dem inn år etter år fordi vi har vært fornøyde med tjenesten vi bestilte av dem, sier Gavoll-Hansen.

Rett etter styrten trodde politiet at helikopteret hadde kollidert med en høyspentledning i nærheten. Men i løpet av kort tid ble det klart at det ikke stemte. Politiet jobber nå videre med to spor.

— Det er det politimessige med at det har vært en ulykke. Den etterforsker vi, samt at det er mistanke om at piloten var påvirket. Så er det luftfartsmyndighetene, som holder på med sine tekniske undersøkelser, og det er et tidkrevende arbeid, sier operasjonsleder Ronny Lentføhr til NTB.

— Det ble stille

— Jeg så det kom fykende inn i dalen, så ble det stille, sier driftsleder Oddvar Bratteteig i Røldal Skisenter. Like etter kom meldingen over sambandet om at helikopteret hadde styrtet.

Politiet holdt i dag en rekke avhør, blant annet av de fire passasjerene ombord.

— Vi har avhørt en del vitner og er ikke helt ferdig med det enda. Med hensyn til videre etterforskning går ikke politiet ut med informasjon fra avhørene nå, sier operasjonsleder Ronny Lentføhr til bt.no.

Ifølge NRK skal ikke passasjerene og piloten uttale seg til media før etter at havarikommisjonen har foretatt avhør og undersøkt ulykkesstedet. Kilder på stedet sier at piloten reddet sitt eget og passasjerenes liv ved å foreta en kontrollert nødlanding.