Nå er kvinnen og hennes halvbrødre selv dømt for ugjerningene.

Den 28 år gamle kvinnen la en snedig plan for å straffe mannen hun tidligere hadde bodd sammen med. Sammen med sine to halvbrødre, 18 og 22 år gamle, la hun ut på en vill ferd i Nordhordland høsten 2003.

Tyverier og ildspåsettelse

Først rappet de to mennene en bil fra kvinnens arbeidsplass. Deretter kjørte alle tre til en bedrift på Mongstad, hvor de brøt seg inn og stjal flere pc-er. På vei hjem stoppet de og satte fyr på bilen for å fjerne spor. Flere av pc-ene ble dumpet i sjøen.

Natten etter dro alle tre til Radøy, hvor de ved hjelp av tennvæske satte fyr på låven til en bekjent. Låven brant ned til grunnen.

Trioen la alt til rette slik at det skulle se ut som kvinnens eks-samboer stod bak forbrytelsene. Men da han ble kalt inn til politiavhør, med status som mistenkt, fortalte han at 28-åringen hadde innrømmet at hun stod bak.

Lang liste med lovbrudd

Da saken kom opp for Nordhordland tingrett, måtte de tre svare for over 70 tiltalepunkter, men ble frikjent for en del forhold. Blant annet ble den ene broren frikjent for å ha satt fyr på en båt han hadde stjålet sammen med flere andre. Retten trodde på tiltaltes forklaring om at båten ble kjørt på land og tok fyr ved et uhell.

Imidlertid så retten svært alvorlig på låvebrenningen, og pekte på at det var kort avstand til bolighuset. Der lå det fire personer og sov, blant andre 28-åringens egen datter. Kvinnen forklarte i retten at hun trodde datteren og hennes far var i et annet hus. «Det er uklart hva de to andre tiltalte visste eller trodde om dette, i den grad de reflekterte over det,» heter det i dommen.

Rett i fengsel

Kvinnen og den eldste halvbroren ble dømt til ett og et halvt års fengsel, hvorav et halvt år betinget. Den yngste av de tre ble dømt til 300 timers samfunnsstraff. I tillegg må de tre betale til sammen 463.000 kroner i erstatning til en lang rekke fornærmede.

<b>FLAMMEHAV:</b> Låven på Nordanger på Radøy var fullstendig ødelagt etter den voldsomme brannen natt til 28. november 2003.<br/>FOTO: PRIVAT