I flere år bodde Hennie Hauge og sønnen Benjamin (10) i Spania. Da de flyttet hjem igjen til Norge, møtte de en helt annen hverdag enn de var blitt vant til.

— Benjamin har gått på skole i en relativt fattig spansk by, med venner fra vanlige familier der. Her hjemme har barn en overflod av leker og elektroniske dingser. Det var vi ikke vant til, sier Hauge.

— De hadde Ipader, fine mobiler, Playstation og alt mulig. Da vennene mine satt og snakket om hva de hadde fått, ble jeg litt lei meg. For jeg hadde ingenting av dette, sier Benjamin.

Mor og sønn inngikk et kompromiss: Tiåringen fikk en Playstation.

- Se virkeligheten

Men samtidig bestemte moren seg for å ta ham med ut på tur for å gi ham et innblikk i virkeligheten til barn som ikke engang kan drømme om denne type leker. Slik ble turen til Mexico planlagt.

— Det har vært en drøm å reise i den delen av verden. Og vi valgte å reise på en måte som lot oss se og oppleve landet på ordentlig, møte folk og leve i kulturen der, sier Hauge.

HJEMME: Til daglig bor Benjamin og mamma Hennie Hauge i Bergen.
LIV SOLLI OKKENHAUG

Hun er opptatt av å gi sønnen gode verdier med seg på veien til voksenlivet.

— Det er viktig å få satt ting litt i perspektiv. For barn ellers i verden har det ikke slik som i Norge.

Skummel storby

I februar satte de seg på flyet, sammen med en venninne av mor. Flyturen gikk til Mexico City.

— Det var litt skummelt å reise dit, for jeg har hørt at det er et farlig land, sier Benjamin.

Og det første møtet med landet ble litt skremmende.

— Det sto folk med våpen utenfor flyplassen, så jeg ville først ikke gå ut.

Sov i hengekøyer

Etter en busstur til kysten, tok de landeveien fatt i leid bil.

— Det var den beste måten å se Mexico på. Vi hadde frihet til å stoppe der vi ville. Vi campet på strender langs kysten. Og camping i Mexico innebærer som oftest at du bor hos en familie på stranden. De har gjort plass for telt, eller du kan sove i hengekøyer i friluft. Du bor gratis, men spiser med familien og betaler for det, forklarer Hauge.

GOD NATT: Vanlig innkvartering på campingferie i Mexico.
PRIVAT

Planen var egentlig å jobbe frivillig på et barnehjem underveis på turen. Da det ikke lot seg gjøre, tok reisefølget i stedet i et tak på et skilpaddereservat, der frivllige bidrar i arbeidet for å opprettholde bestanden av truede skilpadder.

— Det var kjempegøy! Skilpaddeeggene var gravd ned på stranden. Etter 45 dager kom de krypende opp igjen fra sanden. Da så vi de små hodene som stakk opp. De var så søte. Så slapp vi dem ut i sjøen, forteller Benjamin entusiastisk.

Han synes lange dager på landeveien kunne bli litt kjedelig, men var fornøyd med å kunne bade i både Stillehavet og det karibiske hav i løpet av turen.

— Folkene vi møtte var veldig greie, og jeg fikk flere mexicanske venner.

Kjørte med låste dører

Morens mål om å vise en annen type virkelighet, må sies å være oppfylt.

— De har ikke sånne hvite, fine hus som vi har. De bor i skur, og det er mange løshunder der. Vennene jeg fikk måtte gjøre mye arbeid, og fikk ikke leke like mye som meg. De hadde nesten ingen leker, og bodde i hytter på stranden. En gang så vi et hus som manglet en vegg, vi kunne se rett inn. Og der bodde mange familier, med barn og alt.

I JUNGELEN: Du kan ikke være redd for noen myggstikk hvis du skal feriere på strender og i jungel, advarer Benjamin (10).
PRIVAT

Under kjøreturen gjennom landet, tok de tre turistene flere grep for å sikre seg mot farlige hendelser.

— Vi hadde lest om folk som reiste på lignende turer. De sa at så lenge du kjører en rimelig anonym bil, og passer på å bare kjøre mens det er lyst, går det greit. I tillegg laget vi oss noen regler om å holde dørene i bilen låst, og å lukke vinduene når vi nærmet oss tett bebyggelse. Det er politistasjoner i hver minste landsby, så det føltes relativt trygt. I tillegg snakker både Benjamin og jeg spansk, og det er nok en stor fordel, sier Hauge.

Krokodiller og puma

Etter tre uker på veien bodde de den siste uken på en bortgjemt strand der en mayafamilie har tatt imot gjester i fire generasjoner.

— Der var det krokodiller i sumpen, og puma i skogen rett over veien, sier Benjamin.

Han syntes det var deilig å komme hjem etter en måned på reise. På skolen har det nå vært kameratene sin tur til å bli misunnelige.

— Jeg har fått bade masse, og sett og opplevd mye spennende, sier fjerdeklassingen.

Både mor og sønn er bestemte på at de vil ut og reise igjen etter hvert.

— Da skal vi også få til mer veldedig arbeid, slik vi egentlig hadde tenkt nå, sier Hauge.

CAMPINGPLASS: Store deler av ferien tilbrakte reisefølget på strandcamping.
PRIVAT

Vellykket «avvenning»

Internett og mobiltelefoner var ikke i bruk på hele reisen.

— Det var deilig. Det var lite mas om det underveis fra Benjamin. Og etter vi kom hjem har han også mast mindre om det enn før. Så man kan jo si at turen har fungert som en slags avvenningskur, sier Hauge spøkefullt, og legger til:

— Det er klart klimaet spiller inn. Her hjemme må vi nesten være mer innendørs, og da frister det fort med spill og internett. Men jeg har ikke lyst til at Benjamin skal bli helt hektet på det. Derfor er det greit med andre impulser.

Hun anbefaler gjerne reisemåten til andre barnefamilier.

— Jeg skulle ønske at folk var litt modigere til å ta med barn på andre typer ferie. Det er ikke så farlig og skummelt som folk tror. Dessuten er det billigere også.