Tekst og foto: Magne Fonn Hafskor, Åsane Tidende

Det er biodieselprodusenten BV Energi som har plassert en større drivstofftank på tomten til transportfirmaet BJ Transport i Ervikveien, i nedslagsfeltet til Jordalsvannet.

Jordalsvannet er drikkevannskilde for store deler av Åsane og kommunen har nå gitt BV Energi pålegg om å flytte tanken.

— Tanken slik den står nå er en nødløsning og et skrik om hjelp. Derfor har vi valgt en dobbelbunnet tank, som er den mest sikre tank du kan ha. Men vi ønsker en ny plassering, og håper kommunen kan være behjelpelig med å finne en god plassering for oss, sier salgssjef i BV Energi, Mark Pettit, til Åsane Tidende.

Grønt alternativ

— Kommunen har gitt dere en kort frist til å rydde opp?

— Vi har ut denne måneden på å finne en løsning. Får vi det ikke til et annet sted, vil det bli vanskelig å levere biodiesel til BJ Transport, sier Pettit.

— Nå har vi 20 tankstasjoner i Sør-Norge. Får vi en tankstasjon i Åsane, blir den en del av en større kjede. For tiden ser vi på flere alternativer. Et av dem er den ubrukte tomten ved rundkjøringen i Vågsbotn. Et annet er den nedlagte bensinstasjonen på Ulset. Den har vært bensinstasjon før, har en sentral beliggenhet og ville vært lett tilgjengelig som et grønt alternativ.

Tilsetningsstoffer

Interessen for biodiesel er stor, og Mark Pettit tror firmaet vil finne et egnet sted i Åsane der de kan sette opp en fyllestasjon.

— Vi har en fabrikk som produserer over 100 millioner liter i året. Til neste år kommer vi til å doble denne produksjonen. Da bør vi ha tankstasjoner over alt. Målsettingen i år er 50 tankstasjoner, og ytterligere 80-100 til neste år.

— Norsk Petroleumsinstitutt sier at biodiesel vil ha en utfordring i Norge ved lave vintertemperaturer?

— Vår biodiesel tåler minus 15 grader før tilsetningsstoffer, på linje med vanlig diesel. Med tilsetningsstoffer tåler den minus 30 grader. Våre tilsetningsstoffer er tilsvarende de som brukes i vanlig diesel, avslutter Pettit.

Besøk Åsane Tidende på nett.

DRIVSTOFFTANK: Jon Valaker (40), daglig leder av BJ Transport, høytrykksspyler og vasker en av firmaets lastebiler. Biodieseltanken synlig midt i bildet.
Magne Fonn Hafskor