Vil du ha hvit jul med snølykter, knirkende pudder under skoene og rim på rutene, er du på helt feil side av landet. Vestlandsjulen vil nemlig neppe by på annet enn regn, vind, mer vind og mer regn.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for Vestlandet sør for Stad for fredagen, og melder om lokalt mye nedbør.

Flomvarsel

I samme åndedrag har NVE sendt ut flomvarsel for Vestlandet.

— Det er nok ikke ventet flomstore mengder av nedbør, men det er litt varmluft i høyden nå, pluss at det er snø der. Hvis det begynner å regne i snøen, så smelter den så fort at elvene kan ha vanskelig for å ta unna, forteller Rasmus Myklebust, statsmeteorolog, til bt.no.

Håp på julaften

Ellers forteller han at lavtrykkene står i kø innover Vestlandet i dagesvis fremover. Den eneste unntaket kan bli noen timer på julaften.

— Da får vi en svak høytrykksrygg innover på formiddagen, og temperaturen kan gå en del ned. Den kan faktisk nærme seg 0 grader. Men på ettermiddagen igjen kommer lavtrykket med mer nedbør.

Med lavtrykkene kommer også vind. Torsdag kveld er det meldt liten storm ved Stad og stiv kuling ved Fedje. Vinden vil minke litt utover dagen på fredag, men lørdag kveld stormer det igjen.

Myklebust forteller at de nevnte lavtrykkene dekker hele Vestlandet, og at det derfor ikke er særlig mange lokale variasjoner å snakke om.

Foreløpig åpent på fjellet

Lavtrykkene strekker seg også innover fjellet, og serverer i første omgang en god del vind. Men den nevnte gode perioden på julaften vil også gjelde fjellet. Er du redd for dårlig vær på kjøreturen til Østlandet, kan altså formiddagen på julaften være tiden å kjøre på.

Ifølge Stian Rosnes, vaktoperatør hos Veitrafikksentralen i Hordaland, er samtlige fjelloverganger åpne torsdag kveld. Handangervidda kan det imidlertid bli trøbbel med på fredag.

— Den vil sannsynligvis kunnes holdes åpent til fredag kveld, men etter det er værmeldingen såpass dårlig at det kan bli kolonnekjøring eller til og med stenging, sier han til bt.no.