— Hvordan går det med Lagunen i det dårlige sommerværet?

— Laguneværet, mener du?, svarer senterdirektør Knut Eliassen.

Han kan fortelle at senteret forrige uke omsatte for 14 prosent mer enn samme uke året før. Noe skyldes været, noe skyldes romsligere privatøkonomi, og noe skyldes nye forretninger i senteret.

— Men været gir også negative utslag. Klesforretninger får ikke solgt sommerkolleksjonene uten å gi større rabatt enn det som er vanlig på denne tiden av året, og dagligvareforretningene får ikke solgt grillmaten, sier han.

I går startet Lagunen sommersalget, med rabatter opptil 70 prosent.

Eliassen mener skiftende vær er det beste for senteret om sommeren. Da kommer det mange tilreisende til Bergen, de handler alle slags varer - og de handler mye innendørs.

Nedgang på Galleriet

Også Bergen Storsenter opplever godt salg. Til og med klesforretningene klarer seg.

— Folk har vel lyst til å fornye seg, selv om det er dårlig vær. Men bikiniene og toppene går det ikke så mye av, sier senterleder Ingun Hansen.

Men på Galleriet kjøpesenter i sentrum går ikke alt like bra.

— Omsetningen har gått ned med 2,7 prosent så langt i år. Men det er ikke så ille det med tanke på oppussingen vi driver med, og at det har vært så dårlig vær. Vi selger mye klær og sko, og det er mange som snakker om svikt som følge av været, sier senterleder Geir Kaland.

God spillsommer

— Når det er dårlig vær, selger vi mer, sier Ove Ronny Hauge i Bergen Spillsenter på Nesttun.

Spillsenteret selger leker, spill, musikk og film.

Men selv om været er ideelt for salg av alt som gjør at man kan underholde seg selv innendørs, legger ferietiden en demper på besøkstallet i forretningen.

— Det store salget begynner først i slutten av august, i forkant av høsten der det virkelig er surt og kaldt. Da har vi vår tid. Du vet hvordan det er i Bergen, sier han.

Eier av de åtte videoutleiebutikkene, Forum Video Holding AS, Knut Olsen, er også glad for det dårlige sommerværet.

— Vi har hatt to veldig gode måneder. Det har vært bra både i mai og juni. Spesielt i juni har vi gått mye opp siden i fjor. Vi har mellom 12 og 20 prosent økning på alle butikkene, sier han.

Tar med sommeren inn

Blomsterkjeden Mester Grønn AS jubler for det dårlige sommerværet.

— Salget går strålende. Når det er dårlig vær vil folk ta med seg sommeren inn. Vi selger masse avskårne blomster. Men det er færre som kjøper uteplanter nå, sier regionsleder for Mester Grønn - Vestlandet, Gøril M. Halvorsen.