Et tynt islag dekket Smålungeren i morgentimene fredag. Da isen smeltet var det ikke lenger bare lukten som ble en plage for forbipasserende.

Et tykt lag med flytende kloakk har nå også kommet til overflaten midt i Bergen sentrum. En sval bris i luften har gjort at all kloakken har samlet seg ved Festplassen og gjør opplevelsen av kloakkskandalen bare enda verre.

Massene har samlet seg opp i en slik mengde og med en slik konsistens at det ikke vil forsvinne av seg selv, og trolig må fjernes for hånd.

Oppdaget tilfeldig

Ingen har skjønt hvorfor vannet var så brungrått og luktet kloakk, helt til BTs utsendte tilfeldig oppdaget utslippet tirsdag formiddag.

Men kommunens VA-avdeling reagerte raskt på BT-saken om Smålungeren torsdag, og etter noen timer fant de årsaken.

— Vi har gått veldig nøye til verks for å finne feilen, sier Hogne Hjelle, avdelingsleder ved teknisk avdeling.

— Vi er svært glad for at vi fant den så raskt. Vi skal ikke prøve å komme med noen bortforklaringer, vi har gjort en feil, og beklager det. Men det er en komplisert jobb å rydde opp i det gamle kloakksystemet. Litt etter litt skal vi klare å sikre at Smålungeren ikke blir forurenset, legger han til.

Glemte en omkobling

Da opprustningen av gaten og ledningsnettet i Vestre Torvgate ble gjort, ble det nødvendig å gjøre noen omkoblinger på kloakkledningene. Da gaten ble lagt igjen, ble en av dem oversett. Resultatet er at deler av kloakken har rent feil, og havnet i Smålungeren i stedet for i renseanlegget.

I den siste tiden har det vært lite nedbør, og siden kloakk og gatevann går i samme ledningsnett, er kloakken ikke blitt uttynnet, men gått konsentrert ut i Smålungeren.

Vi får kalle det et uhell, eller kanskje tabbe.

I Bergen sentrum er det gamle kloakksystemet slik konstruert at overvann og kloakk går i samme rørsystem, og det gir problemer ved mye nedbør. For at ikke kloakkvannet skal sprenge seg opp kumlokkene, må overskuddet slippes ut i noe de kaller for «overløpsrør», og dette havner der det ikke bør, for eksempel i Vågen eller Smålungeren.

Friskt vann fra Svartediket

— Derfor legger vi dette om til dobbelt rørsystem etter hvert som vi graver i gatene, som nå i Vaskerelven, sier Hogne Hjelle.

Det var under denne omleggingen feilen skjedde.

Det kjedelige er at det flotte brosteinsarbeidet i krysset Neumanns gate og Vestre Torvgate nå må graves opp igjen.

Men torsdag proppet Vann- og avløpsavdelingen røret i Rasmus Meyers allé. Så lenge det ikke regner, vil det fungere.

— Vi åpnet også en stengt forbindelse mellom Smålungeren og ledningsnettet fra Svartediket. Det gjorde vi for å tilføre frisk vann og tynne ut kloakken mest mulig, sier Hjelle.

Underjordisk sjøkanal

Mellom Smålungeren og Storelungeren går det en kanal. Denne er stengt med en luke slik at det ikke skal slippe sjøvann inn i Smålungeren.

Her er det også en ventil som bestemmer hvor høyt vannspeilet skal være i Smålungeren. Når det kommer opp i en bestemt høyde, skal overskuddet renne vekk gjennom denne kanalen. Men det er noe som ikke fungerer som det skal, for vannspeilet i Smålungeren har lenge vært for lavt.

Torsdag ble derfor dykkere fra IMC Diving sendt ned for å undersøke. De fant ingen feil. Men det var ikke noen hyggelig jobb. Det stanket kloakk der nede, og lukten kom muligens av at Svartediksvannet hadde begynt å presse ut forurenset vann.

Så nå kan kanskje måkene og endene igjen vaske seg i det som skal være byens perle.

Si din mening om problemene i Smålungeren i feltet under!

BRUN PERLE: Om du ikke har sett det selv: slik ser byens perle ut fredag før julaften.
Rune Berentsen
MÅ GRAVES OPP IGJEN: Under Vestre Torggaten oppsto kloakk-problemet som har forpestet Smålungeren.
Rune Berentsen
SKAL ORDNE OPP: Fagdirektør Magnar Sekse i Vann og avløp og parksjef Sissel Lerum, leder for Grønn etat, lover at det skal renskes opp i Smålungeren.
Rune Berentsen
FRODIG: Stor algevekst gjorde at Smålungeren tidligere i høst så slik ut.
Pål Bentdal