• Til hverdags har vi aldri alkohol på middagsbordet, sier ekteparet fra Nordfjord. Foreldre fra Sogn og Fjordane drikker minst foran barna sine.

Det viser tall fra alkovettorganisasjonen Av og til. 5200 foreldre fra hele landet har deltatt i den store forbrukerundersøkelsen som foregikk mellom april og september i fjor.

— Det er veldig overraskende at det er så store forskjeller fra fylke til fylke. Det vi ser er at det å drikke foran barna i hverdagen, i hovedsak er et byfenomen. Og vi kan anta at det et økende problem, sier Kari Randen, daglig leder i Av og til.

Hun tror dette har sammenheng med at folk er mer liberale til alkohol i de store byene.

— Vi vet dessuten at folk som er høyere utdannet og tjener mer, også drikker mer, sier hun.

Vann eller saft

På middagsbordet hjemme hos Sølvi Sunde og Reidar Moldestad på Byrkjelo i Gloppen står det pølser og potetstappe denne dagen. Glassene fyller de med vann fra springen.

— Det blir enten vann eller saft. Til en god lørdagsmiddag tar vi oss derimot gjerne et godt glass vin eller en øl, forteller Reidar.

Sølvi mener de har et naturlig forhold til alkohol, og syns det er viktig at barna Silje Kristin (17) og Robert André (12) også får det.

— Alkohol skal ikke være noe fy–fy. De vil jo møte det uansett, og da skal de vite hva det er for noe. Slik tenker i alle fall vi.

Gamle verdier

Av de 83 foreldrene som har svart på undersøkelsen fra Sogn og Fjordane, har ingen oppgitt at de drakk under en hverdagsmiddag. Per Stensland, fylkeslege i Sogn og Fjordane, er overrasket over tallene.

— Jeg har hatt inntrykk av at livsstilen her i Sogn og Fjordane begynner å nærme seg urbane vaner, men dette viser at vi holder fast ved gamle verdier og begrenser alkoholbruken i familielivet. Det gjenspeiler en respekt for barna, sier han.

Sogninger og fjordinger er også måteholdne i helgene. En fjerdedel av dem drikker ett til to glass under helgemiddagen.

Urban kultur

Familien på Byrkjelo har et drikkemønster som passer eksakt inn i konklusjonen i undersøkelsen. Og i omgangskretsen mener både unge og voksne i familien at vennene bruker alkohol på samme måte.

— Jeg kjenner ingen som drikker hver dag, sier Silje Kristin. Tenåringen tror det fortsatt er slik at alkohol er noe lettere tilgjengelig i byer, og at dette kan spille en rolle. Foreldrene heller mer til at det har å gjøre med kulturforskjeller mellom by og land.

— Jeg opplever at det er mer vanlig og akseptert å bruke alkohol i det som blir kalt urban kultur. Kanskje kan det også ha noe å gjøre med at det er mer kav og mas med å bo i en by. Når de kommer hjem stresser de ned med et glass, sier Reidar.

Kjøring

Kari Randen i alkovettorganisasjonen tror det også kan være praktiske årsaker til at noen drikker mindre enn andre.

— Bor du langt fra nærmeste buss og trikk, så er du gjerne avhengig av kjøre bil og kan ikke drikke, sier hun.

Utsagnet passer godt inn i hverdagsmiddagen hos familien i Gloppen. Robert André står på farten, han skal på håndballtrening.

— Det er treninger, korøvinger og 4H. Ungene skal kjøres på et eller annet nesten hver ettermiddag og kveld. På den andre siden ville vi ikke hatt alkohol på bordet selv om vi visste at i kveld skal vi være hjemme, sier ekteparet.

Godt for barna

I forrige uke skrev Bergens Tidende om en fersk studie basert på helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag som viser hvordan holdninger til alkohol går i arv fra foreldre til ungdom. Fordi man vet at barna går i de voksnes fotspor, er Randen glad for at foreldrene i Sogn og Fjordane har et bevisst forhold til alkoholbruk i hverdagen.

— Disse tallene forteller at de er restriktive og forsiktige. Det er godt nytt for barna som vokser opp her, sier hun.

alkohol.jpg
BT-GRAFIKK