Bergen tingrett dømte i går 27-åringen til ni års ubetinget fengsel. Han er funnet skyldig i å ha omsatt amfetamin, kokain, heroin og rohypnol for minst 700.000 kroner.

— Dommen blir anket, sier kokkens forsvarer, advokat Jørgen Riple.

Store penger

Den 13. september 2002 pågrep politiet tre litauere på en rasteplass i Nipedalen. Spanere hadde fulgt bilene deres fra sentrum, og gikk til aksjon da litauerne lastet ut 21.900 rohypnol-tabletter og 2,5 kilo amfetamin og metamfetamin.

Under en ransakelse hjemme hos kokken fant politiet ytterligere 344 gram kokain, og 61 gram heroin.

Da politiet gransket kokkens økonomi, fant de ut at han hadde sendt store pengebeløp til en person i hjemlandet. Totalt skal kokken, via diverse omveier, ha overført 475.000 kroner ut av landet.

Litauisk politi mistenker mottakeren av pengene for å være leder i «en større kriminell organisasjon med forgreninger til utlandet».

I sin prosedyre sa aktor i saken, statsadvokat Jarle Golten Smørdal, at kokken hadde drevet et narkotisk supermarked.

Han la ned påstand om 12 års fengsel for litaueren.

Dørvakt dømt

Retten mener at narkotikaen som ble beslaglagt i Nipedalen skulle til en 35 år gammel dørvakt i Bergen.

Dørvakten er funnet skyldig i medvirkning til innførsel av stoffet. Han er også dømt for å ha formidlet salg av 10.000 rohypnol-tabletter.

I dommen betegnes dørvakten som «bindeledd mellom distributører i Norge og de litauiske leverandører».

Statsadvokaten mente at dørvakten hadde solgt narkotika for minst 600.000 kroner. På dette punktet fikk han ikke medhold.

Tingretten mener at det bare er bevist at dørvakten har solgt narkotika for 100.000 kroner.

Aktor la ned påstand om ni års fengsel for dørvakten. Han slipper unna med seks.

— Retten har festet lit til deler av min klients forklaring. Vi vurderer en anke, men vil først lese dommen nøye, sier forsvarer Kim Gerdts.

Dørvakten må også betale tilbake over 300.000 kroner til Hordaland Fylkestrygdekontor. Dette fordi han mottok attføringspenger, selv om han var i full jobb i Bergen Vaktvesen.

De to andre litauerne er dømt til henholdsvis fire og fem års fengsel.

— Jeg er fornøyd med dommen, men registrerer at straffeutmålingen er noe lavere enn min påstand, sier statsadvokat Jarle Golten Smørdal.

ANKER: Advokat Jørgen Riple fortalte i går klienten at han var dømt til ni års fengsel for narkotikasmugling. Den litauiske kokken anker.

ARKIVFOTO: HELGE SUNDE