— Jeg skjønte at det var galt, og sa jeg ikke ville være med på dette, forklarte mannen i retten i går.

Men slik ble det ikke. Til slutt var han viklet inn i et opplegg som bare ble større og større. Det måtte gå galt.

Kom med posten

10. mai var det slutt. Da aksjonerte politiet mot leiligheten hvor de to brødrene befant seg. Politiet hadde dager i forveien fått melding om at posten hadde stoppet en konvolutt med mistenkelig innhold.

Pakken viste seg å inneholde 190 gram heroin. Tollvesenet narkotikahund lusket rundt mellom pakker og brev, og interesserte seg etter hvert mistenkelig mye for konvolutten.

Politiet byttet ut heroinen med potetmel, og så var det bare å rigge seg opp med videokamera og vente. Karene gikk rett i fellen. Politiet la seg på hjul og ferden endte i en leilighet.

Fant narkoregnskap

Politiet stormet inn og fersket de to mennene med hendene i det de trodde var «honningkrukken». Hjemme hos yngstemann fant man et narkotikaregnskap som indikerte at han det siste året hadde solgt mellom 400 og 500 gram heroin. Broren, som i går ble dømt, erkjenner å ha solgt deler av dette partiet.

— Jeg skulle selge litt for min bror, men spiste av lasset. Det førte til at jeg opparbeidet med gjeld, og dermed måtte selge mer, forklarte han.

Mannen er tidligere domfelt to ganger. I siste dom fikk han betinget straff fordi han var inne i en god rehabiliteringssituasjon. Historien siden forteller noe annet.

- Misbrukte sjansen

Nå lover mannen, som har gått på Bibelskolen og vært aktivt med i Levende Ord, å ta et oppgjør med livsførselen. Påtalemyndigheten tviler.

— Han fikk et klart signal av retten sist om å gripe sjansen. Det har han ikke gjort. Derfor er det ikke formildende omstendigheter, utover at han har tilstått, sier politiadvokat John Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt til BT.

Han ba retten om at den siktede ble dømt til fire års fengsel, men fikk ikke helt ut medhold.

— Skal det være noe poeng med å ha en ordningen om tilståelsesdom, må den siktede få rabatt i straffutmålingen. Hvis ikke er hele ordningen bortkastet, argumenterte mannens forsvarer, advokat Steinar B. Yndestad i retten.

Den andre siktede broren var nylig i retten for å få sin dom, også han i såkalt tilståelsessak. Han reserverte seg derimot på flere punkter, og saken ble derfor sendt til vanlig behandling i Bergen tingrett. Påstanden var åtte års fengsel for befatning med over 700 gram heroin og flere kilo hasj.

Da BT omtalte tiltalen tidligere i høst, uttalte pastor Enevald Flåten at Levende Ord var klare til å ta de to karene tilbake i menigheten.

— Jesus både kan og vil helbrede misbruk, uttalte Flåten, men la til at det er totalt uakseptabelt at medlemmer bruker stoff.