Like etter at Martahaugen barnehage på Litlebergen offisielt åpnet i dag, ble den stengt av Meland kommune. Årsaken er at livsfarlig anleggsarbeid fremdeles pågikk for fullt.

Grethe Håkenstad ante ikke noe om det farlige arbeidet i sønnens barnehage, før hun leste om det på bt.no.

– Vil disse

– Vi har ikke fått beskjed av barnehagen. Det er ganske kjipt å få beskjed om at barnehagen du har sønnen din i er en fare for liv og helse. Men det er utbyggerne som må ta ansvaret for dette, de ansatte kan ikke klandres. De gjør en kjempejobb, sier hun.

Da hun kom for å hente Casper, måtte han holde seg inne — til tross for at Martahaugen egentlig er en utebarnehage.

– Jeg vil disse, ropte toåringen - til ingen nytte.

Barnehagen lover å holde åpent som vanlig tirsdag. Det løftet håper Håkenstad de holder.

– Både min samboer og jeg er i full jobb. Jeg har ikke krav på mer fri. Det er utrolig kjedelig hvis barnehagen holder stengt i morgen, sier hun.

Under kommunens befaring var det flere anleggsmaskiner, gravemaskiner og lastebiler som kjørte inn og ut av området. Lastebiler rygget inn på lekeplassen uten hjelpemann, det ble dumpet stein og jord, og uteområdet var usikret, skriver kommuneoverlege Tord Moltumyr i hastevedtaket.

Ikke første gang

Det er ikke første gang utbyggeren Barnebygg får refs på grunn av uholdbare forhold for barna. Tidligere i år ble Rå barnehage i Rådal stengt av kommunen fordi anleggsarbeidene fremdeles pågikk.

Av praktiske grunner fikk barna oppholde seg i barnehagen resten av dagen, men med absolutt forbud mot å oppholde seg på uteområdet.

Kommuneoverlegen stiller følgende krav før barnehagen kan åpne igjen:

  • Anleggsmaskiner, armeringsjern og redskap må være fjernet fra uteområdet.
  • Lekeplassen må være inngjerdet. Det må være maks 10 centimeter fra bakken og opp til gjerdet.
  • Det må monteres port.
  • All kjøring på området må varsles til personalet.– Det er svært overraskende at utbyggeren tar i bruk en barnehage som ser ut som en ren byggeplass. Det var to gravemaskiner i fullt arbeid på lekeplassen, og lastebiler kjørte inn og ut. Det er helt uforsvarlig og hører selvsagt ikke hjemme i en barnehage, sier Moltumyr.

Lover bedring

Kommunen vil ha en ny befaring tirsdag klokken 06.30, når barnehagen åpner.

– Hvis manglene er utbedret, kan de åpne igjen. Hvis ikke må de fortsatt holde stengt, sier kommuneoverlegen.

Daglig leder Geir Egil Høvring i selskapet Barnebygg, som er ansvarlig utbygger, sier det var avtalt med underleverandøren at det ikke skulle være byggevirksomhet i barnehagen i dag.

– Dette skyldes en misforståelse. Det skulle ikke vært anleggsmaskiner på området i dag. Vi har avtalt med kommunen at det skal være ny befaring i morgen, og da skal alt være i orden, sier Høvring.

Han lover at gjenstående anleggsarbeid vil bli gjort utenom åpningstiden. Porten og gjerdet er allerede på plass, ifølge Høvring. Foreldrene blir bedt om å bringe barna til vanlig tid tirsdag.

Les mer om Martahaugen på Barnebyggs nettsider.

Dagen ble ikke helt som planlagt for Casper (2). Han måtte holde seg innendørs da mamma Grethe Håkenstad kom for å hente.
ANE BØRHAUG (MMS)
Slik så det ut ved Martahaugen barnehage i ettermiddag.
ANE BØRHAUG (MMS)
Gravemaskiner og lekeapparater i uskjønn forening.
ANE BØRHAUG (MMS)