En filippinsk sjømann (49) ble umiddelbart pågrepet etter at han angrep en landsmann om bord på det fasjonable cruiseskipet fredag.

Ifølge et besetningsmedlem slo 49-åringen sin 40 år gamle kollega i hodet med en hammer. Mannen døde senere av skadene.

– Det var en slåsskamp mellom to av mannskapet. Et stumpt slagredskap er brukt, sier Arthur Kordt, daglig leder i European Cruise Service, som er agent for luksusskipet i Bergen.

Heist opp i helikopter

Dramaet i mannskapsmessen skjedde like før klokken 11.00 fredag. Cruiseskipet var da på vei fra Southampton til Bergen, via Den engelsk kanal.

Redningssentralen i Den Helder i Nederland ble raskt kontaktet og bedt av kystvakten i Falmouth om å transportere den alvorlig hodeskadde 40-åringen til sykehus i Nederland.

– Helikopteret var ved skipet klokken 11.50, men det kunne ikke lande om bord. Medisinsk personell ble firt ned for å stabilisere den skadde, mens helikopteret dro til en oljeplattform i nærheten for fylle drivstoff, sier Gerard Klok ved redningssentralen i Den Helder til Bergens Tidende.

Først klokken 13.05 ble offeret heist opp i helikopteret og flydd til universitetssykehuset i Groningen i Nederland.

– Tilstanden til pasienten var kritisk, men han var fortsatt i live da han ankom sykehuset. Der døde han senere av skadene, sier Klok.

Engelsk politi i Bergen

Passasjerene visste ingenting om det blodige dramaet som utspant seg blant skipets besetning. Det eneste de fikk vite var at et skadet medlem av mannskapet skulle bli evakuert med helikopter.

Mannskapet, derimot, måtte selv pågripe kollegaen sin og etter beste evne ta hånd om 40-åringen som lå blødende i messedørken.

– Det var mange vitner til hendelsen, så det er sikkert ingen komplisert etterforskning, sier Arthur Kordt.

Etterforskningen er det britisk politi som har ansvaret for. Kort tid etter at luksusskipet hadde lagt til kai ved Dokkeskjærskaien i Bergen ved i 08.00-tiden i går, gikk syv britiske etterforskere om bord.

Flere hundre vitner

Ettersom flere hundre besetningsmedlemmer var vitne til angrepet, er det ingen tvil om at 49-åringen er gjerningsmannen.

Politiets fremste oppgave blir derfor å finne ut hvorfor den filippinske sjømannen i full offentlighet gikk løs på sin kollega.

– Politiet har ikke opplysninger om at andre personer var involvert i episoden, sier pressetalskvinne Claire Vranch ved politiet i Hampshire.

Eric Flounders, pressetalsmann for rederiet Cunard, sier ifølge det engelske nyhetsbyrået Press Association at 49-åringen ble satt i arrest i lugaren sin til politiet kom.

– Cruiset vil fortsette som normalt og ingen av våre passasjerer er blitt berørt av hendelsen, sier Flounders.

Rederiet er sjokkert over hammerangrepet, og har allerede vært i kontakt med offerets familie.

ENORMT: Queen Mary 2 er verdens største cruiseskip.
REUTERS
ÅSTEDET: Queen Mary ligger nå til kai i Bergen.
CELEBERT: Kaptein Bernard Warner (t.v.) og rederiets direktør Carol Marlow snakker med ordfører Michael Bloomberg under besøket i New York i april i år.
REUTERS
FASJONABELT: Queen Mary 2 ved kai i New York.
REUTERS