Kristoffer Helgesen og Fett-redaktør Charlotte Myrbråten ble tatt på fersk gjerning da de stakk av med reklamesykkelen til Dreams Showbar i juni. Nå er deres oppgjør med ordensmakten over, før saken kom inn for rettsvesenet.

— Basert på personenes bakgrunn og hendelsesforløpet, er vi kommet til at påtaleunnlatelse er en riktig reaksjon. Det ble tross alt ingen materielle skader, sier politiadvokat Helge Vigerust til bt.no.

Påtaleunnlatelse er den mildeste straffereaksjonen vi har i Norge.

Dermed får de to feministiske aktivistene ingen straffereaksjon mot seg, men får en prikk på rullebladet.

Holdt tyven i jerngrep

Det forarger Geir Carlsen, daglig leder og eier av strippeklubben Dreams Showbar.

— De ble tatt på fersk gjerning og holdt tilbake til politiet kom. Jeg må si jeg blir mer og mer overrasket over hvordan påtalemakten håndterer situasjonen jeg er i, sier Carlsen.

Han løp etter de to sykkeltyvene og holdt Kristoffer Helgesen i bakken med jerngrep frem til politiet ankom stedet.

Dreams-eieren har anmeldt ulike

feministiske grupperinger for trakassering, hærverk og trusler ved flere anledninger, uten at noen har blitt stilt til ansvar for anklagene.— Hvor alvorlig skal kriminalitet være før politiet tar affære? Jeg må si jeg er frustrert over politiets innsats, sier Carlsen, som estimerer verdien av sykkeltilhengeren til 35.000 kroner.

— Årsaken til at det ikke ble materielle skader, er jo at jeg fikk stoppet det hele. Hadde det ikke vært for dét, hadde vi vært 35.000 kroner i minus, legger Carlsen til.

Står for tyveriet

Om prikken på rullebladet vil ha praktiske konsekvenser for de to aktivistene, stiller politiadvokat Vigerust seg tvilende til.

— Men dersom fremtidige arbeidsgivere ber om en utvidet politiattest, vil dette forholdet stå registrert der, sier Vigerust.

Aktivist Kristoffer Helgesen lever fint med påtaleunnlatelsen, og satser på at rullebladet ikke blir noe problem i fremtiden.

— Det er en grei reaksjon. Jeg står inne for aksjonen og mener det var nødvendig for å vise hva vi mener om denne typen reklame i det offentlige byrom, sier han.

Helgesen har likevel forståelse for at Geir Carlsen er en frustrert mann.

— Mange av aksjonene han er utsatt for er langt over grensen. Jeg tar avstand fra dem som fremsetter trusler eller bedriver hærverk og sjikane av ham og hans familie, sier den feministiske aktivisten.

STRIDENS KJERNE: Charlotte Myrbråten og Kristoffer Helgesen stakk av med denne sykkelvognen tidligere i sommer. Da ble det bråk.
Magnus Aamo Holte