— Nå kan vi lage en slange og, sier Sebastian Jacobsen. Treåringen triller ivrig på ullkulen han har mellom håndflatene. Salhus-gutten liker å produsere. Slik er det i barnehagen også, og han synes det er veldig stas å gi det bort, forteller pappa Øystein Jacobsen.

De får assistanse av omviser på museet, Ninja Haugen, som går på tekstillinjen på Kunsthøgskolen.

— Men det er bare flaks at jeg går der i denne sammenhengen, smiler hun.

Bortover langbordet i Museumssenteret står turkise baljer med grønnsåpevann ved siden av hauger av ull i grønt, gult, rødt, svart, ja, hele paletten full. Ivrige barn og voksne er i sving med produksjon av tovede julegaver.

Ullkjøkken

— Det er veldig viktig å ha nok rosa, sier konservator på museet, Åshild Marie Øverland. Hun forteller at ullen ikke er kardet og farget i Salhus, den er det Hillesvåg Ullvarefabrikk som besørger.

I 1989 ble Salhus Tricotagefabrik fra 1859 nedlagt. I dag er det fjerde adventssøndag museet har aktivitetsdag, og det er første gang de prøver å samle folk på denne måten før jul. De synes det er viktig at barn og unge opplever at det er koselig å komme hit. Og folk kommer fra store deler av Åsane, forteller Øverland.

Etter jul har museumsfolkene planer om å ha en aktivitetsdag en gang i måneden. Og i det gamle vaskeriet skal det komme et ullkjøkken hvor det tilrettelegges for ulike typer våtarbeid for toving og farging av ull, og hvor barnehagebarn og skoleelever kan få komme, forteller direktør Erik Småland.

En blomst til morfar

— Det ser ut som en fugl. Jørgen Breilid kommenterer gryteunderlaget som han nettopp har rullet med en bambusbrikke, 25 ganger den ene veien og 25 ganger den andre. Han får litt hjelp av mamma Gudrun Bakkerud også.

— Jeg lager gryteunderlag som skal være til julaften, opplyser Helene Solheim på den andre siden av bordet. Hun er nabo til Jørgen Breilid på Flaktveit. Syvåringen er allerede i gang med gryteunderlag nummer to.

— Hun kunne vært her hele dagen. Det er så kjekt. Til neste år får vi prøve dette hjemme, sier mammaen, Elin Solheim. Og når Helene er ferdig og de skal gå, litt før Helene kunne tenkt seg, har hun laget tre gryteunderlag med slange, hjerte og smilefjes, samt en blomst, en banan og mange epler. Vi håper morfar ikke leser avisen, for det er han som skal ha blomsten.

Glatte fingre

— Shopping skal jeg på senere. Det blir ja takk, begge deler, svarer Marit Monsen kjapt på spørsmål om hun bruker dagen til toving i stedet for å shoppe i søndagsåpne butikker. Hun er gammel Salhus-jente, som nå bor i Fana, og har tatt turen ut sammen med søsteren Ann-Gro Johansen og til sammen fire barn - bare jenter.

— En blir glatt på hendene av grønnsåpevannet. Det er litt ekkelt, sier tolvåringen Kathrine Johansen. Men ikke eklere enn at jentene skal holde på også etter pausen med gløgg, julebrus og vafler ved kafébordene foran de store fabrikkvinduene hvor desemberlyset velter inn.

— Butikkene er jo åpne til klokken syv, sier Marit Monsen og smiler stort.

Jan Erik Larsen
Bjørn Erik Larsen