Juledetektiv Britt Elin Førland tømmer en kasse med julegaver utover bordet på postsentralen på Mindemyren. Felles for de myke, harde, store og små gavene er at de alle er herreløse.

I 15 år har Posten hatt egne juledetektiver, som fører oversikt over julegaver med ukjent avsender og mottaker. Hittil i år er det registrert 246 slike gaver landet rundt, og listen oppdateres daglig.

Savner du en gave? Ikke bli fornærmet før du har sjekket om den finnes på denne listen, oppfordrer Førland.

11 av disse pakkene befinner seg nå i Kanalveien, hvor Førland gjør så godt hun kan for å identifisere riktig eier. Ingen enkel jobb. «Til Erik fra onkel Ole & Anne G», står det på en av gavene.

— Jeg ser etter ledetråder på til - og fra- lappene. Står det et stedsnavn, og stedet er lite, så har jeg mulighet til å finne eieren. Det klarte jeg i fjor med noen mansjettknapper.

Kakespade-mysterie

På en annen hvit smartpakke står det ingenting, det eneste Førland vet er at den er levert inn på Lagunen.

En gave med sminke innpakket i tynt gavepapir har gått i oppløsning, og kanskje sitter det en fornærmet jente og venter på en venninnegave et eller annet sted.

Førland danner seg nemlig historier rundt hver pakke, som denne: En kakespade-formet gave i blått gavepapir uten avsender eller mottaker.

— Kanskje er det en dame som ønsker seg en ny mur, og har kjøpt en murskje til mannen, undrer juledetektiven.

Men åpne pakkene, kan hun ikke. Det må gjøres i Oslo senere, hvis ikke Førland og kollegene lykkes med å finne eieren. På sentralen i Oslo blir pakkene liggende i ett år. Hvis ikke noen har etterlyst dem da, blir de gitt bort til veldedighet.

— Noen ganger er det helt håpløst å finne eieren. Jeg er avhengig av at de som savner noe, bruker nettsiden til posten og etterlyser gavene, oppfordrer Førland.

Gledet morfar i Fusa

Foreløpig er det ikke så mange som har ringt juleservice-telefonen, men Førland tror trøkket vil øke i januar når flere oppdager at de savner noe. Hittil har hun oppklart to mysterier, men det største gjenstår: En liten, pent innpakket rød eske med gullbånd som ser ut til å være kjøpt hos en gullsmed.

— Jeg er veldig nysgjerrig på den. Kanskje er det råflotte øredobber eller en diamantring, undrer hun.

Selv om du kunne tenke deg denne, er det ikke bare å ringe Førland og si at «den er min».

— Man må gi litt mer info, for eksempel dato for når den ble innlevert. En hadde en telefon tidligere i uken fra en som mente han eide en pakke, men opplysningene stemte ikke med beskrivelsen. Han fikk ikke gaven, forteller Førland.

Denne romjulen har hun oppklart to pakkemysterier, blant annet til stor glede for en morfar i Fusa som savnet gaven fra barnebarnet.

— Mannen som ringte hadde reagert på at alle hadde fått pakker bortsett fra mormor og morfar.

Pakken kom frem til slutt, om enn litt sent.

Slurver mye med adressering

I tillegg til bortkomne gaver, har Førland tatt seg av nær 3000 julekort eller julebrev, som ikke var skikkelig adressert.

— Folk slurver ganske mye med adresseringen. Folk tenker seg ikke om, de er oppkavet og stresset, tror Førland.

Mens hun tok seg av 30 herreløse pakker i fjor, er tallet mer enn halvert i år.

— Folk er blitt flinkere til å pakke inn, og bruker norgespakkene mer. De er laget for å tåle en støyt, og det er mindre sjanse for at det går hull på en slik sending enn om man bruker vanlig gavepapir på vrangen.

Det verste eksempelet hun har sett var dem som pakket inn i bakepapir.

— Jeg håper at de som opplever at pakkene forsvinner tar det til etterretning, slik at de neste år sørger for at det blir skikkelig innpakket.

Førland har jobbet som juledetektiv i fire år, og sorterer herreløse pakker i området fra Stord og til og med Sogn og Fjordane. De fleste julemysteriene klarer hun og kollegene rundt om i landet å finne ut av, i fjor var oppklaringsprosenten på nær 80 prosent.

Har du opplevd at gaven din ikke kom frem? Skriv gjerne en kommentar.

HERRELØSE: 13 pakker havnet på Mindemyren i år, to av mysteriene er allerede oppklart - men juledetektiven trenger din hjelp.
MÅLFRID BORDVIK
MÅLFRID BORDVIK