GARD STEIRO EYSTEIN RØSSUM

Statsadvokaten mener drapet på Ingse Merete Rønnestad var planlagt. Om 39-åringen blir funnet skyldig, risikerer han lovens strengeste straff — 21 års fengsel.

— Han nekter fortsatt straffskyld, men tiltalen kom ikke som noen overraskelse. Jeg ønsker ikke å gi flere kommentarer nå. Slaget skal stå i retten, sier forsvarer Harald Stabell.

Sterke bevis

Ingse Merete Rønnestad døde i et parkeringshus 4. mars i år. Hun ble skutt på kloss hold og truffet av fire skudd i ryggen, siden og brystet.

Tobarnsmoren var da på til Bergen tingrett for å møte eks-mannen i en tvistesak. Paret hadde vært gjennom en lang rekke rettstvister etter skilsmissen.

Trond Ragnvald Ramsland ble pågrepet i Aurland få timer etter drapet. Politiet tror planen hans var å rømme landet. I bilen fant de både passet hans og en bag full av klær.

Påtalemyndigheten mener å ha fellende bevis mot Ramsland. Blant annet ble det funnet blod fra offeret på bilen hans. I lommen hadde han parkeringsbillett fra Citypark, stemplet få minutter før drapet.

Etterforskningen er nå avsluttet, men drapsvåpenet er ikke funnet. Politiets teori er at det er blitt dumpet på strekningen mellom Bergen og Aurland.

Etterforskerne mener det er nytteløst å lete mer etter våpenet. De regner med det er gravd ned eller kastet i sjøen.

Fant ammunisjon

I Ramslands bolig på Nesttun fant politiet samme type ammunisjon som ble brukt under drapet. De beslagla også emballasje til en ny 45-kaliber US Government Colt. Etterforskerne føler seg sikre på at drapsvåpenet har ligget i denne emballasjen.

Denne typen colt har tidligere vært brukt som tjenestevåpen i Forsvaret. På den beslaglagte emballasjen er det en nummerserie som identifiserer våpenet.

Politiet har sjekket dette nummeret opp mot Forsvarets våpenregister. Konklusjonen er at Colten aldri har vært registrert som tjenestevåpen.

Likevel er det påfallende at det aktuelle nummeret ligger tett opp til nummerserier på flere registrerte tjenestevåpen. Dette kan tyde på at drapsvåpenet stammer fra Forsvaret, men politiet har ikke funnet ut hvordan det havnet i Ramslands hender.

Etterforskerne har også vært i kontakt med våpenprodusenten, uten å få svar på hvem det var som kjøpte den bestemte colten.

Det eneste man føler seg helt sikre på, er at drapet ikke ble utført med et av Ramslands tjenestevåpen. Forsvaret kan redegjøre for alle våpen marineoffiseren fikk utlevert i løpet av karrieren.

Erstatning

Når saken starter i Bergen tingrett 10. november, vil bistandsadvokat Helge Hansen legge ned påstand om at Ramsland skal betale erstatning både til sine to sønner og avdødes foreldre.

— Vi har ennå ikke tatt stilling til hvilket nivå oppreisningen bør ligge på. Det kan bli aktuelt å kreve både menerstatning og erstatning for tap av fremtidig inntekt, sier Hansen.

I tiltalebeslutningen har man ikke varslet at det vil bli krevd forvaringsstraff for Ramsland.

— Så langt har vi ikke funnet grunnlag for forvaring, men dette kan endre seg i løpet av prosessen, sier statsadvokat Randi Gabrielsen.

- PLANLA DRAPET: Påtalemyndigheten mener drapet på Ingse Merete Rønnestad i Citypark var planlagt. Eks-mannen Trond Ragnvald Ramsland ble i går tiltalt for overlagt drap.<p/> ARKIVFOTO: HELGE HANSEN